Extern

Ministrul polonez al Apărării declară că are pregătit un ”rucsac de urgenţă” în caz de război

post-img
Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat într-un interviu publicat joi de cotidianul Rzeczpospolita că are pregătit un „rucsac de urgenţă” în caz de situaţie neprevăzută sau de război şi şi-a încurajat concetăţenii să facă acelaşi lucru.

Ministrul Apărării, care este și vicepremier, a anunţat totodată construirea unei reţele de buncăre şi adăposturi în regiunile poloneze de la graniţa cu Belarus, precum şi consolidarea zidului de frontieră care a fost construit acolo în urmă cu mai puţin de un an şi care se întinde pe 186 de kilometri.

Kosiniak-Kamysz a declarat că, atunci când a călătorit în Ucraina, ca parte a unei delegaţii parlamentare, la scurt timp după declanşarea invaziei ruse din februarie 2022, a luat decizia de a pregăti un „rucsac de urgenţă” cu un radio alimentat cu baterii, o lanternă, chibrituri, o trusă de prim ajutor şi hrană pentru două zile, conform recomandărilor Centrului de Securitate al Guvernului.

„Încă îl am pregătit„, a subliniat ministrul, „şi îi sfătuiesc pe polonezi să facă acelaşi lucru, pentru că este un lucru bun în caz de dezastre naturale sau evenimente neaşteptate„, a adăugat oficialul.

Nu vreau să sperii pe nimeni, dar la fel cum părinţii pregătesc mereu o geantă cu haine pentru bebeluşi atunci când aşteaptă un nou născut (…) trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie„, a insistat el.

Vicepremierul polonez s-a referit la „situaţia de risc şi ameninţare” cu care se confruntă, în opinia sa, flancurile de est şi nord ale Europei şi a subliniat necesitatea de a lua în considerare „unificarea” acestor două regiuni în planurile de apărare aliate ale NATO.

Kosiniak-Kamysz a comentat şi cazul unui judecător polonez care în urmă cu câteva zile a cerut azil politic în Belarus şi ale cărui circumstanţe sunt cercetate. El l-a descris pe magistrat drept „trădător”, pentru că, a spus el, „dacă cineva se duce de bună voie într-o ţară care nu este tocmai cea mai strălucită democraţie din lume, se pune în slujba ruşilor şi belaruşilor şi dă interviuri, aceasta înseamnă că acţionează în detrimentul statului polonez”.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter