Politic

Politologul român Cristian Pârvulescu: Beneficiile UE îi vor face pe cei din stânga Nistrului să se reintegreze

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Beneficiile UE îi vor face pe cei din stânga Nistrului să se reintegreze. În momentul în care aceste beneficii se vor vedea și mai clar în regiunea transnistreană, în acel moment lucrurile se vor rezolva oarecum de la sine pentru că ele s-au văzut deja,” a declarat politologul român Cristian Pârvulescu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Ca exemplu în România în 2000-2023 salariul minim a crescut de 800 de ori, este enorm cu cât a putut să crească salariul și asta ne arată care au fost efectele pre aderării și aderării. În 1999, am fost invitați în decembrie, am început negocierile și am încheiat în 2004. Efectele au fost benefice, indiscutabile, nu toată lumea a beneficiat în egală măsură, dar cu siguranță toată lumea a beneficiat inclusiv cei care spun că n-au beneficiat,” a spus politologul.

Cristian Pârvulescu a subliniat că în momentul în care aceste beneficii se vor vedea și mai clar în regiunea transnistreană, în acel moment lucrurile se vor rezolva oarecum de la sine pentru că ele s-au văzut deja. 

„La presiunile Moscovei ca transnistrenii să facă un gest decisiv împotriva Republicii Moldova, aceștia au fost foarte temperați pentru că interesele lor economice sunt legate de Uniunea Europeană, nu de Moscova. Averile lor, sunt averi care sunt în băncile europene. Cred că, dacă toți ar beneficia, nu doar câțiva, atunci lucrurile ar fi ceva mai clare. Pe de altă parte, e nevoie de multă vigilență aici, pentru că totuși acești 30 de ani au făcut ca lucrurile să evolueze într-o anumită direcție. E nevoie de puțină psihologie socială, de o construcție comună, etapizare și contextul geopolitic va conta foarte mult. O Rusiei care nu va mai juca un rol important pe plan mondial, așa cum cred că se va întâmpla, va face cu siguranță acest proces de reintegrare,” a precizat Cristian Pârvulescu.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi poate fi urmărită în continuare,

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter