Social

Reprezentanţii BNS au ajuns cu recensământul populaţiei şi locuinţelor pe aşa zisul „deal al romilor” de la Soroca

Reprezentanţii BNS au ajuns cu recensământul populaţiei şi locuinţelor pe aşa zisul „deal al romilor” de la Soroca

Reprezentanţii Biroului Naţional de Statistică au ajuns cu recensământul populaţiei şi locuinţelor pe aşa zisul "deal al romilor" de la Soroca. Ei spun că au unele dificultăţi să-i recenzeze pe membrii acestei etnii, motiv pentru care sunt însoţiţi de un mediator comunitar. Fiindcă mulţi romi refuză, iniţial, să le ofere date şi informaţii personale, recenzorii sunt nevoiţi să revină şi de patru sau cinci ori, pentru a-i convinge să răspundă la întrebări.

„Eu vă spun cinstit, eu nicio informaţie nu vă dau. Vă primesc că trebuie să primesc, aşa spune din creştini. Da săm dăm noi, să scriem, nimic.
- Nu scrieţi nimic.”

Această femeie locuieşte împreună cu soţul ei, ambii pensionari, şi spune că aude pentru prima dată de recensământul populaţiei. După aproape 20 de minute s-a lăsat, totuşi, convinsă şi a răspuns la toate întrebările recenzorilor.

„Au venit, i-am primit, m-au scris. Să fie numai pace.”

„Nu toţi romii îs aşa de inteligenţi. Trebuie de explicat, cum se face, ce se face, pentru ce se face. Şi gata.”

Eforturile recenzorului şi mediatorul comunitar de a-l convinge şi pe acest bărbat să participe la recensământ au fost zadarnice. El a găsit motiv să răspundă la întrebări, apoi i-a îndemnat să revină într-o altă zi.

„Altă dată veniţi. Soţia e la spital.
- Acum nu puteţi, da?
- Nu, nu pot.
- E în regulă.”

ANA ANTOHI, recenzor: „Vin a doua oară, sunt persoane la care am fost şi de cinci ori, şi mi-a răspuns. A fost o doamnă din altă casă care mi-a spus, nu, nu îţi răspund la nimic. A doua zi m-am dus şi mi-a spus că, ei bine, nepoţii mi-au spus că nu e nimic straşnic, eu răspund.”

Recenzorii spun ca cel mai greu le este să obţină de la romi datele personale din buletin. În cele mai multe cazuri e nevoie de implicarea mediatorului comunitar, care le explică pe înţelesul lor de ce e nevoie să participe la recensământul populaţiei.

„Pentru ca ţara să afle câţi locuitori are. Să cunoască ce buget, câte şcoli, câte grădiniţe să deschidă. Să ştie câte pâini să coacă, astfel încât nimeni să nu rămână flămând.
- Scrieţi, vă rog.
- Bună ziua.”

ARTUR ŞERBAN, mediator comunitar: „Mulţi desigur nu înţeleg cu ce ocazie se face asta. Asta tot e în interesul lor. Şi bineînţeles, că dacă statul nu ştie câţi oameni are în ţara lui ce stat e acela.”

Conform ultimului recensământ organizat în anul 2014 pe dealul romilor din Soroca locuiau circa 10 mii de persoane de această etnie.  Acum străzile sunt practic goale, au rămas acasă bătrânii care nu mai pot pleca peste hotare să muncească. Potrivit unor date neoficiale, acum în Soroca locuiesc aproximativ o mie de cetăţeni de etnie romă.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter