Europa azi

Mediu: Summit Mercosur fără un răspuns pentru UE la orizont

post-img
Summit Mercosur
Sursa foto: Espace Mondial

Şefii de stat din Mercosur se întâlnesc luni şi marţi la Port Iguaçu, în nord-estul Argentinei, fără un proiect detaliat pentru a le permite să răspundă preocupărilor europene legate de mediu şi să obţină astfel ratificarea acordului comercial UE-Mercosur, notează AFP.

"În curând vom putea prezenta evaluările noastre membrilor Mercosur", a declarat directorul afacerilor economice şi financiare din Ministerul de Externe al Braziliei, Mauricio Carvalho, recunoscând tacit că un proiect detaliat nu va putea fi pregătit pentru acest summit.

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, urmează să-i întâmpine, în peisajul impunător al Cascadei Iguaçu, pe omologii săi din Uruguay, Luis Lacalle Pou, Paraguay, Mario Abdo, şi din Brazilia, Luiz Inacio Lula da Silva, care urmează să preia preşedinţia prin rotaţie a blocului până la sfârşitul anului.

Lula estimase pe 13 iunie că "neîncrederea" nu poate ghida acordul comercial dintre UE şi ţările Mercosur, deplângând cerinţele de mediu ale europenilor.

"Între parteneri strategici trebuie să existe încredere reciprocă, şi nu neîncredere şi sancţiuni", a declarat Lula într-o conferinţă de presă comună la Brasilia cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Ceea ce cerem este un acord echilibrat", a adăugat a doua zi preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, primind-o pe Ursula von der Leyen la Buenos Aires.

Mercosur, o alianţă între Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay, a ajuns la un acord cu UE în 2019, după mai bine de 20 de ani de negocieri, dar pactul nu a fost ratificat, parţial din cauza preocupărilor europene cu privire la politicile de mediu ale fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro (2019-2022).

Venirea la putere a noului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva a relansat discuţiile care rămân dificile.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter