Social

IREX: 25 de ani de activitate în Republica Moldova

post-img
IREX: 25 de ani de activitate în Republica Moldova
Sursa foto: Facebook/IREX in Moldova

Pe 21 mai, organizația globală de dezvoltare și educație IREX a celebrat 25 de ani de activitate în Republica Moldova. Având ca domenii majore de activitate formarea și dezvoltarea liderilor, abilitarea tinerilor, consolidarea instituțiilor publice și creșterea accesului la educație și informații de calitate, impactul activităților IREX s-a resimțit în toate sectoarele din R. Moldova, începând cu 1999.

floare carpet

Astăzi, în parteneriat cu peste 120 de primării, IREX îmbunătățește calitatea și eficiența activității autorităților publice locale prin programul său Comunitatea Mea, finanțat de agenția USAID. De asemenea, IREX cu suportul financiar al Ambasadei SUA la Chișinău consolidează industria audio-vizuală din Moldova, în colaborare cu televiziunile independente și casele de producție.  

Prin acordarea asistenței tehnice și investițiilor talentele din R. Moldova produc și difuzează conținut televizat conform preferințelor audiențelor locale.  

Prin programul său, Novateca, IREX a transformat biblioteci din peste 1.000 de comunități din întreaga țară într-o rețea vibrantă de centre comunitare care astăzi deservesc anual peste 763.000 de utilizatori. 

Și nu în ultimul rând, timp de mai mulți ani, IREX a îmbunătățit capacitățile de leadership și a susținut rețelele profesionale ale sute de profesori, studenți și lideri prin acordarea burselor și Implementarea programelor de schimb academic și profesional. IREX a implementat în Moldova peste 20 programe și inițiative cu valoarea totală a investițiilor de 70 milioane dolari SUA. 

Evenimentul a reunit  profesioniști din diferite sectoare, parteneri și prieteni ai organizației de mai mulți ani, pentru a reflecta asupra modului în care programele IREX au catalizat transformări pozitive și durabile în societatea noastră și pentru a celebra realizările și contribuțiile IREX, înregistrate în cei 25 de ani de colaborare și angajament. Astăzi, IREX privește cu optimism în viitor și speră la, cel puțin, încă 25 de ani de activitate în beneficiul țării noastre.

floare carpet

Detalii programe:

Programul Comunitatea Mea (CM) - un program de opt ani (2018-2026), finanțat de USAID, valoarea investiției ajungând la 35,5 milioane de dolari. CM colaborează cu 123 de primării și comunități din Republica Moldova pentru a consolida capacitățile aleșilor locali de a asigura o guvernare eficientă, transparentă și responsabilă, care va accelera dezvoltarea comunităților rurale și a serviciilor publice.

Susținerea industriei audio-vizuale din R. Moldova – Începând cu 2018, IREX cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău în valoare de peste 4 milioane dolari SUA susține industria audio-vizuală prin producerea și difuzarea conținutului original de divertisment în limbile română și rusă, precum și licențierea conținutului străin. Peste 20 de emisiuni și 7 seriale au fost produse de către talentele autohtone pentru audiențele din Moldova. Serialul “Oameni Gospodari”, produs în cadrul acestui parteneriat, a obținut titlu de “Cel mai bun serial” în cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024. 

Novateca - un program de peste 15 milioane de dolari, implementat în perioada 2011-2018 cu susținerea Fundației Bill și Melinda Gates, în colaborare cu USAID, a susținut modernizarea a peste 1000 de biblioteci publice din Moldova. Peste 1600 de bibliotecari au fost instruiți, iar bibliotecile partenere au fost dotate cu echipament modern. Astăzi bibliotecile susțin utilizatorii și comunitățile cu servicii relevante așa precum ore de educație mediatică, instruiri pe diverse tematici, suport în înregistrarea pe platforma “Ajutor la Contor”, activități dedicate refugiaților, “Ora să ȘTIM”. 

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter