Recomandări

Ion Petrescu analist militar din România: „Federația Rusă este un pericol pentru UE, datorită conducerii ei”

post-img
Ion Petrescu analist militar din România: „Federația Rusă este un pericol pentru UE, datorită conducerii ei”

„Federația Rusă este un pericol pentru UE, datorită chiar conducerii Federației Ruse. Să nu uităm că Putin regretă dispariția Uniunii Sovietice și că tot ceea ce face la ora actuală este pentru reinstituirea suveranității Moscovei supra fostelor teritorii sovietice. Cea mai mare frică a lui Putin fiind când și cum va preda puterea, ” a subliniat Ion Petrescu, colonel în rezervă, analist militar din România, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Dacă un candidat pro-rus ar ieși câștigător la alegerile prezidențiale din toamnă în Republica Moldova, Sarmiza Andronic, consultant politic și doctor în științe politice la Universitatea de Vest Timișoara, consideră că acest scenariu ar putea deveni o realitate în lipsa informării cetățenilor care merg la vot.

„Electoratul este sfânt. Dacă electoratul își dorește să aiba un președinte pro-rus, înseamnă că există o parte care nu a convins destul. Electoratul se duce și pune ștampila în funcție de ce știe, în funcție de convingerile pe care le are. Cineva trebuie să-și asume că are o misiune și să o ducă până la capăt. Sigur că este foarte riscant. Dar marele risc este ca cetățeanul să nu fie informat. ”

Totodată, cu privire la informația apărută potrivit căreia R. Moldova va semna un acord de securitate și aparare cu UE, Ion Petrescu, colonel în rezervă, analist militar din România, comentează aceasta ca fiind un pas bun pentru Republica Moldova. 

„Vine în sprijinul întăririi democrației și statalității R. Moldova. UE fiind un for în care este timp și răbdare pentru a ascultarea tuturor opiniilor, atât a celor care țin de prosperitate, de o viziune nouă Europei de mâine, cât și celor care țin de un trecut pe care nimeni nu dorește să-l repete. Este un pas bun pentru Republica Moldova.”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter