Justiție

Doi bărbați vor achita 50 000 lei amendă în vistieria statului pentru vânat ilegal

post-img
imagine simbol

Procuratura raionului Fălești a obținut o sentință de condamnare pe o cauză penală pornită în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de vânat ilegal (art. 233 alin.(1) din Codul penal).

Astfel, potrivit sentinței Judecătoriei Bălți, sediul Fălești din 14 mai 2024, doi bărbați în vârstă de 37 de ani, au fost recunoscuți vinovați de comiterea infracțiunii nominalizate, stabilindu-li-se pedeapsa sub formă de amendă în mărime de a câte 500 unități convenționale ( 25 000 lei).

Potrivit învinuirii înaintate de către procurorii de la Fălești, cei doi inculpați, având scopul vânatului ilegal,  cunoscând că regnul animal face parte din proprietatea statului, ignorând prevederile Legii regnului animal, potrivit căreia cetățenii sunt obligați să ocrotească animalele, cu încălcarea Regulamentului privind vânarea exemplarelor din specii de faună de interes cinegetic și caracteristicile mijloacelor folosite în cadrul vânătorii ( Anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr.254/2021), la data de 07 septembrie 2023, în jurul orei 02:00, care este o perioadă interzisă pentru vânătoare, s-au deplasat în marginea pădurii amplasate în proximitatea localității Drujneni, raionul Fălești.

Unul din inculpați urma să stea la pândă, iar cu ajutorul luminii lanternei aprinse, urma să orbească mistreții și, totodată, să ghideze celălalt inculpat spre locul aflării lor. Celălalt inculpat, având asupra sa o armă de vânătoare cu țeavă lisă, pentru deținerea căreia nu avea autorizație, fără carnet de vânător, a reușit să împuște 2 mistreți, cauzând statului, un prejudiciu material în valoare de 500 unități convenționale.

Inculpații și-au recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii imputate, cauza în privința acestora fiind examinată în procedură simplificată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter