Politic

E.S. Tadas Valionis: Când Rusia spune că trebuie sa fii neutru, de fapt, înseamnă că trebuie să fii pus la frigider pentru că vor să te mănânce mai târziu

post-img
"Punctul pe AZi"

Neutralitatea nu este un scut, susține E.S. Tadas Valionis, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, care spune că atunci când Rusia spune că trebuie sa fii neutru, de fapt, înseamnă că trebuie să fii pus la frigider pentru că acum nu te pot mânca, vor să te mănânce mai târziu.

"Dacă doriți să aveți neutralitate, trebuie să fiți mai buni decât NATO. Neutralitatea nu este un scut. Dacă ești neutru, trebuie să fii pregătit să te aperi singur, ceea ce este mai dificil, comparativ cu calitatea de membru a NATO. Din punct de vedere al Lituaniei, noi am fost presați de Rusia să fim neutri, dar atunci când Rusia spune că trebuie sa fii neutru, de fapt, înseamnă că trebuie să fii pus la frigider pentru că acum nu te pot mânca, vor să te mănânce mai târziu", a declarat E.S. Tadas Valionis, ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

"Văd că Republica Moldova face tot ce îi stă în puteri pentru a-și asigura securitatea. Principiul de neutralitate este în Constituție, dar în același timp, toată lumea din Republica Moldova și din afara R. Moldova înțelege că neutralitatea nu înseamnă lipsită de apărare. E nevoie de diferite capabilități. E o politică care nu contrazice neutralitatea Republicii Moldova. Aș zice că Noua Strategie Națională de Securitate care e un document foarte important e un document revoluționar. Vedem acolo formulări revoluționare cu referire la amenințări, provocări. Problema neutralității și cooperării cu alianțe este menționată la fel, dar mai este de lucru în direcția dată", a adăugat E.S. Tomasz Kobzdej, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter