Sport

Flacăra Olimpică pentru Jocurile de la Paris a fost aprinsă, la Archaia Olympia

post-img
Ceremonia aprinderii flăcării pentru Jocurile Olimpice de la Paris

Flacăra Olimpică pentru Jocurile de la Paris a fost aprinsă, marți după-amiaza, la Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. Din Grecia, ea va ajunge în Franța la bordul unui vas cu pânze. Ceremonialul a păstrat ritualul antic de aprindere a flăcării de la Soare. Marea Preoteasă, înconjurată de 20 de „vestale” a adresat o rugăciune lui Apollo, iar Zeul Soarelui și al Luminii a aprins torța sacră.

 


Timp de 80 de zile, Flacăra Olimpică va traversa peste 400 de orașe franceze, cu Paris destinație finală în data de 26 iulie.

Repetițiile generale în sine au fost un spectacol, care de fiecare dată reunește tradiții antice și modernitate. Poate cea mai interesantă este chiar modalitatea de aprindere a flăcării.

Ca pe vremea vechilor greci, flacăra a fost aprinsă cu ajutorul unei oglinzi parabolice care concentrează razele soarelui. Ceremonia a avut o coregrafie inspirată din dansurile antice – dar și din istoria Parisului, gazda de anul acesta al Jocurilor.

Iar cu o corabie, Flacăra Olimpică va ajunge în Franța. Nu întâmplător: vasul Belem a fost recondiționat special pentru această ocazie – pentru că nava a fost lansată la apă tocmai în 1896, exact anul în care tradiția Jocurilor Olimpice a fost reluată.

Aymeric Gibet, căpitanul vasului Belem: Suntem foarte mândri să ducem flacăra olimpică pe marepentru prima oară. Va însemna ceva în lume, va spune ceva despre istoria Franței, despre legătura cu Grecia, pentru modalitatea ecologică de transport pentru un eveniment de o asemenea anvergură.

Vasul Belem este printre cele mai vechi veliere cu trei catarge din Europa încă în folosință, iar restaurarea sa a costat peste 1 milion 700 de mii de euro. Venerabila corabie va părăsi țărmul Greciei, cu flacăra olimpică la bord, pe 26 aprilie, și va ajunge la Marsilia pe 8 mai.  

Primul purtător al torței a fost un campion olimpic grec, de la Jocurile din 2020, un canotor, care a câștigat în proba de simplu, iar prima sportivă care a dus flacăra pentru francezi a fost celebra Laure Manaudou, campioana olimpică în 2004 la Atena.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter