Extern

Sportivii ucraineni, avertizaţi să ignore provocările Rusiei la Jocurile Olimpice

post-img
Paris

Ministrul ucrainean al Sportului, Matviy Bidnyi, le-a spus sportivilor din ţara sa să îşi păstreze calmul şi să nu acorde nicio atenţie provocărilor din partea ruşilor la Jocurile Olimpice din această vară, relatează The Guardian.

floare carpet

Vorbind pentru The Guardian de la Ministerul Tineretului şi Sportului de la Kiev, Bidnyi a estimat că Rusia îşi va folosi reprezentanţii de la Paris ca parte a operaţiunii de propagandă şi a explicat că au fost elaborate recomandări pentru a ajuta echipa Ucrainei să evite să fie implicată în controverse, scrie news.ro.

În iulie anul trecut, Olha Kharlan, scrimă ucraineană, a fost exclusă de la campionatul mondial pentru că a refuzat să dea mâna cu adversara sa din Rusia şi există temeri că orice repetare ar fi revendicată ca o victorie de către ţara care a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Întrebat ce ar spune echipei olimpice a Ucrainei dacă unul dintre sportivii ruşi care vor concura individual ca neutri ar încerca să provoace o reacţie pe scena mondială, Bidnyi a făcut apel la calm. "Le-aş spune să reacţioneze într-un mod adecvat, un mod demn", a spus el. "Să înţeleagă şi să fie conştienţi că această provocare a fost făcută intenţionat. Să ignore astfel de provocări cu calm".

Ucrainenii sunt pregătiţi pentru astfel de situaţii, deşi Bidnyi nu a vrut să se pronunţe cu privire la natura posibilă a unei eventuale agravări. "Vom vedea ce vor face", a spus el. "Sportivii noştri sunt pregătiţi".

Recomandările ministerului vor sublinia faptul că sportivii ucraineni ar trebui să menţină interacţiunea cu ruşii, dintre care aproximativ 40 ar putea concura la Paris, la minimul admisibil. Prioritatea Ucrainei este siguranţa participanţilor săi şi nu există nicio dorinţă de a atrage atenţia asupra lor într-un mod negativ.

floare carpet

"Considerăm că sportivii ruşi sunt agenţi de influenţă hibridă", a explicat Bidnyi. "Înţelegem că acesta este modul în care Rusia începe războiul şi conduce războiul: cum influenţează şi manipulează gândurile. Sportul este o parte foarte importantă a propagandei lor şi cred că am făcut multe pentru lume pentru a-i ţine departe de mişcarea sportivă internaţională. Nici măcar jurnaliştii nu se pot prezenta la Jocurile Olimpice sub steagul lor. Este o dovadă că steagul rusesc este condamnat, nu poate fi acceptat la un eveniment internaţional şi acest lucru este foarte simbolic."

Au existat numeroase apeluri pentru ca CIO să renunţe complet la statutul de neutralitate şi să interzică sportivilor ruşi, împreună cu omologii lor din Belarus, să participe la toate competiţiile. "CIO este o organizaţie foarte conservatoare", a declarat Bidnyi. "Există de mai bine de 100 de ani şi îşi subliniază continuu autonomia. Înţelegem că sunt situaţi în mijlocul societăţii şi că presiunea internaţională creată de mass-media, care s-a concentrat asupra procesului decizional, joacă un rol puternic. Acum observăm că acest iceberg a început să se mişte foarte încet. Influenţa Rusiei în sportul internaţional este foarte puternică. Ei folosesc toate resursele posibile pentru a influenţa deciziile la toate nivelurile. Dar situaţia noastră a generat un val de atenţie, iar buna guvernanţă a federaţiilor sportive este foarte actuală în acest moment. Acum, lumea urmăreşte să vadă ce decizii se iau şi ce ghidează aceste decizii. Acesta este un lucru foarte pozitiv."

Luni, Bidnyi şi Vadym Huttsait, care este predecesorul său şi actualul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic al Ucrainei, au anunţat oficial că ţara va concura la Jocurile Olimpice folosind sloganul "Voinţa de a câştiga".

author-img_1

Cristian Sava

Reporter