Economic

Furnizorii de gaze sunt obligați să acopere costurile stocurilor de securitate pentru 2023

post-img
Aragaz

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat costurile anuale ale stocurilor de securitate de gaze naturale pentru anul 2023 în mărime de 165,6 milioane lei și contribuția financiară lunară în mărime de 13,8 milioane lei, care urmează a fi recuperată de către S.A. ”Energocom” de la furnizorii de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale, pe parcursul a 12 luni, începând cu luna noiembrie 2024.

Potrivit ANRE, contribuțiile financiare lunare ale fiecărui furnizor de pe piața cu amănuntul a gazelor naturale se calculează în baza volumelor gazelor naturale furnizate consumatorilor finali de către fiecare furnizor în cursul anului 2023, scrie Bizlaw.md.

În cazul în care unii consumatori au migrat de la un furnizor la altul, cotele lunare de repartizare se recalculează prin actualizarea volumelor de gaze naturale în funcție de cantitățile consumate de către consumatorii respectivi în perioada anului 2023, în baza datelor prezentate de operatorii sistemelor de distribuție.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter