Extern

Trupele ruse au plecat din Karabah, revenit de acum sub controlul Azerbaidjanului

post-img
Trupe ruse

Rusia a închis miercuri o bază militară din Azerbaidjan, unde erau dislocaţi aproape 2.000 de soldaţi ai săi, după ce forţele azere au recucerit zona anul trecut, în pofida unei misiuni ruseşti de doi ani pentru a preveni un război între Azerbaidjan şi Armenia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Un contingent de 1.960 de militari era cazat în 10 cazarme la baza din Hojalî, un oraş din regiunea muntoasă Karabah. În pofida acestei desfăşurări, Azerbaidjanul a recucerit Karabah printr-o ofensivă fulgerătoare în septembrie trecut, provocând un exod al celor peste 100.000 de etnici armeni care se bucurau de o independenţă de facto de când s-au desprins de Azerbaidjan în anii 1990, în primul dintre cele două războaie dintre azerii musulmani şi armenii creştini în Caucazul de Sud.

"Prezenţa forţelor ruse de menţinere a păcii a făcut posibilă instaurarea păcii pe teritoriul Azerbaidjanului", a declarat general-colonelul rus Evgheni Nikiforov la ceremonia de plecare.

Şeful Statului Major al armatei azere, general-colonelul Kerim Valiev, a declarat că Rusia a depus "toate eforturile pentru a instaura pacea în regiunea economică Karabah" şi pentru a pune capăt unui conflict ce dura de decenii.

Armenia are o viziune foarte diferită asupra rolului Rusiei în acest conflict. Erevanul a acuzat Moscova că nu a făcut nimic pentru a împiedica Azerbaidjanul să cucerească Karabahul cu forţa şi să comită ceea ce ea numeşte purificare etnică, lucru pe care Azerbaidjanul îl neagă.

Armenia şi-a suspendat participarea la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, un format de apărare compus din ex-state sovietice dominat de Rusia.

De altfel, reprezentanţii Armeniei nu au fost prezenţi la ceremonia de miercuri, unde au fost interpretate dansuri populare şi cântece patriotice, iar trupele ruse au plecat pe acordurile unei fanfare militare.

Forţele ruse, a mai spus generalul Nikiforov, au oferit asistenţă umanitară, au dezamorsat 30.000 de dispozitive explozive, au facilitat întoarcerea a 100 de prizonieri de război şi înapoierea trupurilor a peste 1.900 de soldaţi căzuţi de ambele tabere. "Militarii ruşi şi-au îndeplinit sarcina care le-a fost încredinţată", a spus el.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter