Actualitate

Alertă de călătorie în Orientul Mijlociu

Alertă de călătorie în Orientul Mijlociu

Ministerul de Externe de la Chişinău a emis astăzi o nouă alertă de călătorie în Orientul Mijlociu, după degradarea situaţiei de securitate în zonă. Cetăţenilor li se recomandă să evite călătoriile în Israel şi în regiune, dacă nu sunt neapărat necesare, şi să urmărească informațiile oficiale, inclusiv ale reprezentanței diplomatice de la Tel Aviv. Cetăţenii Republicii Moldova, stabiliţi în Israel spun că, deşi situaţia revine sub control, sunt vigilenţi şi respectă măsurile de siguranţă impuse de autorităţi.

Nina Lazări, originară din raionul Şoldăneşti, munceşte de aproape 9 ani în partea de nord a Israelului. Mama a 3 copiii, ea recunoaște că persistă o frică datorită escalădarii violențelor iar autorităţile din Israel oferă sprijinul necesar pentru siguranţa localnicilor.


NINA LAZĂRI basarabeancă stabilită în Israel: „Copiii, când s-a început războiul în ţară, aşa şi mi-au zis: mama, dacă nu poţi, întoarce-te acasă. Dar noi suntem în siguranţă, vă spun cinstit. Este armata care ne... (n.r: protejează) şi e totul în siguranţă”.


După atacul violent lansat de iranieni, în noaptea din 13 spre 14 aprilie, situaţia s-a mai domolit și au fost scoase o serie de restricţii de circulaţie.


NINA LAZĂRI basarabeancă stabilită în Israel: „De asta şi ne întoarcem, copii – la şcoală, noi cu bătrânii – alte activităţi. Eu cu bătrânul plec la un centru de agrement în ziua de marţi şi mi-au zis că s-a deschis deja şi mâine vom putea merge. E totul în regulă. Un pic s-a liniştit situaţia în ţară”.


Problemele rămân in zonă așa că autorităţile de la Chişinău au emis o alertă de călătorie în Orientul Mijlociu. Ministerul de Externe recomandă cetăţenilor să fie responsabili, precauți şi să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități. Cei care au nevoie de asistență consulară pot contacta Centrul de Apel, la numărul de telefon afişat pe ecran.


TATIANA BARAC, purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe: „La moment, în adresa Ministerului Afacerilor Externe şi Ambasadei Republicii Moldova în statul Israel nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă din partea cetăţenilor Republicii Moldova”.

Ministerul încurajează cetățenii să fie responsabili, precauți, să pună prioritate siguranța personală, să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la riscuri nejustificate.

ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN ISRAEL Informaţii şi asistenţă consulară: 0 80 090 990 +373 22 23 20 02 Potrivit autorităţilor, în statul Israel se află oficial aproape 7900 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter