Actualitate

Condiții mai echitabile în comerțul online, conform Regulilor CEFTA, ce se referă la prevenirea geo-blocării

post-img
imagine simbol

Deși, la prima vedere se pare că nu există granițe în spațiul online, în anumite situații, realitatea diferă. Exemplu este comerțul electronic, spre care se orientează tot mai multe afaceri.

În teorie, procesul comerțului electronic este destul de simplu, rapid și rentabil. Cu toate acestea, apare întrebarea dacă acest lucru este aplicabil și în practică - mai ales când vorbim despre situația din mediul nostru, referitor la comerțul transfrontalier pe internet. 

 

În acest context, una dintre problemele majore este geo-blocarea, cu care s-au confruntat cel puțin o dată, atât locuitorii din Republica Moldova, Kosovo/Albania, cât și din regiune. 

 

Ce este geo-blocarea? 

După cum sugerează și numele, aceasta implică limitarea accesului pe internet la conținut, servicii sau produse, în funcție de locația geografică a utilizatorilor (adresele IP, locul unde locuiesc sau fac afaceri, etc.). Se manifestă în diferite moduri, cum ar fi, imposibilitatea de a accesa anumite site-uri, produse și servicii dorite, care nu sunt disponibile pentru o anumită piață, iar dacă reușiți să le comandați, condițiile sunt mai puțin favorabile decât pentru clienții de pe alte piețe. 

 

Cât de frecvent este acest fenomen? 

Acum câțiva ani, CEFTA (Acordul Central European de Comerț Liber) a elaborat un studiu asupra acestei practici, iar rezultatele au arătat că obstacolele pe care le întâmpină magazinele online sunt cel mai des răspândite în Moldova (87,5%), Serbia (86,4%), Kosovo (72%), Macedonia de Nord (69%), Bosnia și Herțegovina (68,8%). Iar cel mai puțin sunt răspândite în Albania (61,9%) și Muntenegru (60,9%). Studiul a analizat situația în fiecare dintre zonele CEFTA în mod individual și a intervievat reprezentanții comunității de afaceri care au identificat cele mai mari probleme, ca fiind logistica și procedurile vamale complicate, taxele ridicate pentru livrarea în afara pieței locale, incertitudinea în timpul livrării, dubla impozitare etc.

 

Având în vedere că procesul de comerț electronic cuprinde mai multe etape cheie, cum ar fi, accesarea unui magazin online, înregistrarea, plata și livrarea și că geo-blocarea poate avea loc la oricare dintre aceste etape, nu este de mirare că mulți consideră acest fenomen o discriminare, care ar trebui stopată cât mai curând posibil. 

 

Prin urmare, CEFTA întreprinde numeroase activități, străduindu-se să asigure șanse egale pentru toți clienții. 

 

Ce ne aduc regulile CEFTA care se referă la prevenirea geo-blocării? 

Planul de acțiune pentru o piață regională comună 2021-2024 prevede libera circulație a mărfurilor și serviciilor în cadrul CEFTA, iar geo-blocarea este una dintre barierele care se planifică a fi înlăturată. De asemenea, odată adoptată, Decizia Comitetului Mixt va permite aplicarea regulilor Uniunii Europene în cadrul CEFTA, în timp ce Noul Plan de Creștere pentru Balcanii de Vest va permite aplicarea acestora cu Uniunea Europeană. 

 

Prin acestea și multe alte documente și activități, se urmărește facilitarea accesului la bunuri și servicii, simplificarea tranzacțiilor de plată, accesul simplu la site-urile de comerț electronic etc. Astfel, datorită regulilor CEFTA, comercianții nu vor putea discrimina clienții:

● prin blocarea accesului la site-uri, 

● prin redirecționarea către site-uri locale, 

● prin interzicerea accesului sau oferirea unor condiții mai puțin avantajoase pentru bunuri și servicii electronice, cum ar fi, rezervările la hotel, găzduirea de site-uri etc. 

 

Finalitatea dorită este facilitarea accesului la toate magazinele online și interzicerea discriminării în timpul tranzacțiilor de plată. Comercianții nu vor putea bloca accesul clienților la comerțul pe internet, indiferent de piața CEFTA din care provin. Ei nu vor putea impune nici condiții de plată diferite din cauza locului de reședință sau a afacerilor lor. 

 

Există situații în care geo-blocarea este justificată? 

 

Deși, geo-blocarea este inacceptabilă în numeroase domenii, există excepții. 

 

Regulile CEFTA menționate mai sus exclud serviciile legate de protecția drepturilor de autor sau a operelor sub formă intangibilă (streaming de muzică și cărți electronice). De asemenea, sunt excluse serviciile audio-vizuale, financiare, de sănătate și sociale. Geo-blocarea este justificată în cazul combaterii acțiunilor și conținutului ilegal de pe internet. 

 

Toate acestea duc la concluzia că problema în cauză necesită o abordare complexă. Prin urmare, o parte dintre bariere vor fi depășite prin aplicarea unor reguli comune privind geo-blocarea, în timp ce altele vor fi pe agenda unor inițiative ce vizează îmbunătățirea comerțului electronic în cadrul CEFTA, după modelul Uniunii Europene. 

 

Despre toate activitățile CEFTA în domeniul comerțului digital puteți afla accesând Planul de Acțiuni CEFTA pentru Comerț Electronic

P

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter