Ministerul Educației și Cercetării a efectuat, în premieră, o analiză a calității serviciilor prestate de școlile auto din Republica Moldova. Evaluarea s-a făcut prin prisma ratei de promovabilitate a examenelor pentru permisele auto. Reieșind din datele analizei, nicio școală auto din Republica Moldova nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B.
Potrivit normelor legale în vigoare din data de 2 februarie 2024, rata medie de promovare din prima încercare a probei teoretice trebuie să fie de cel puțin 50% la proba teoretică și 30% - la proba practică. În realitate, în cazul unor instituții aceste rate nu depășesc nici 10%, situația fiind mai problematică în cazul probei practice.
,,Calitatea studiilor în școlile auto trebuie să fie corespunzătoare astfel încât absolvenții să susțină ulterior probele practice și teoretice și să poată obține permisul de conducere. Bineînțeles că, atunci când rata de promovabilitate este foarte mică, asta vorbește despre probleme în procesul de instruire. Rezultatele analizei sunt destul de îngrijorătoare și sunt un punct de pornire pentru minister de a întreprinde anumite măsuri, alături de Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, pentru a revizui și a înăspri condițiile de acreditare, dar și pentru a avea, în egală măsură, mecanisme de intervenție în cazul acelor școli auto unde rata de promovabilitate este extrem de mică, ceea ce indică, din punctul nostru de vedere, anumite riscuri de fraudă sistemică”, a menționat Dan Perciun.
Potrivit Galinei Rusu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, analiza include perioada dintre 1 ianuarie 2023 și 1 aprilie 2024.
,,În cele 15 luni, în școlile auto la Agenția Servicii Publice pentru susținerea examenului de obținere a permisului s-au înscris 44051 de candidați, dintre care au susținut proba teoretică din prima încercare doar 23921, iar proba practică doar 6909 candidați, ceea ce reprezintă doar 23% din numărul total de participanți”, a precizat Galina Rusu.
În prezent, în școlile auto sunt înscrise la studii 23121 persoane, majoritatea cărora – 18 538 își doresc să obțină permis de categoria B, potrivit unui comunicat al MEC.
Pentru a asigura calitatea serviciilor prestate de școlile auto, MEC propune revizuirea condițiilor de acreditare a școlilor auto, dar și a condițiilor de formare profesională a personalului didactic din școlile auto. În perioada următoare vor fi revizuite materialele instructive pentru unitățile de formare profesională a conducătorilor de vehicule. În același timp, vor fi revizuite condițiile de evaluare din cadrul Agenției Servicii Publice, iar școlile auto care nu respectă cadrul normativ vor fi sancționate.
În martie 2023, Guvernul a aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de formare profesională a personalului din domeniul transportului rutier.
Documentul prevede că serviciile de instruire a conducătorilor auto și a personalului din domeniul transportului rutier pot fi prestate doar de entități legal constituite, care au programe acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare. Anterior instituții de acest fel puteau activa în baza unor licențe și programe de studii neautorizate.
Înscrierea la examene se face de către Agenția Servicii Publice, prin Sistemul informațional „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de autovehicule și al formabililor”.
Regulamentul aprobat anul trecut prevede reguli mai drastice și pentru vehiculele de instruire. Acestea trebuie să corespundă directivelor europene pentru fiecare categorie și subcategorie de permis de conducere.
Anterior, pentru a preveni fraudarea examenelor auto, a fost prevăzută desfășurarea probei practice dotate cu sistem audio-video. Totodată, a fost majorat numărul de ore la instruirea în conducerea vehiculelor de categoria B de la 40 la 48 de ore practice, pentru a contribui la creșterea ratei de promovare a examenului în vederea obținerii permisului de conducere.