Actualitate

Ar folosi Iranul arme nucleare împotriva Israelului? Ce spun experții

post-img
Sursa: The Times

Atacul său ratat cu rachete și tensiunile sporite din Orientul Mijlociu ar putea accelera programul nuclear al Teheranului. Dar are riscuri evidente, scrie The Times.

Iranul „nu a fost niciodată mai aproape” de accelerarea programului său de înarmare nucleară în vederea construirii unei bombe, avertizează experții.

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu a reaprins temerile că Teheranul își va dubla eforturile programului său nuclear, descris acum ca fiind doar la o „rotație de șurub” de îmbogățirea uraniului pentru arme.

În ultimii ani, Teheranul a folosit programul, care datează din anii 1980, ca pârghie pentru a pune capăt sancțiunilor și a obține concesii din partea Occidentului, impunându-se în același timp ca o putere regională prin intermediul unor proxy și aliați răspândiți în tot Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea, pe măsură ce cresc acum temerile legate de o reacție israeliană la atacul cu drone al Iranului, există sugestii că Teheranul este pregătit să meargă mai departe. Deși Iranul și-a anunțat raidul din noaptea de sâmbătă spre duminică, dând Israelului și aliaților săi suficient timp pentru a intercepta rachetele și dronele, acesta a scos la iveală modul în care avioanele învechite ale țării nu ar putea fi pe măsura Israelului într-un război în toată regula.

O „consecință foarte periculoasă”

Acest lucru, a declarat Ali Vaez, care conduce Proiectul Iran la International Crisis Group, ar putea avea consecințe asupra programului său nuclear. „Cred că atacul, care a fost conceput pentru a fi spectaculos, dar nu fatal, pune cu adevărat în evidență limitele descurajării Iranului”, a spus el.

„O consecință a acestui lucru care ar putea fi foarte periculoasă, indiferent de retorica triumfalistă de la Teheran, este că, dacă descurajarea lor regională va fi diminuată, probabil ca Iranul să ia în considerare descurajarea supremă, care vine sub forma armelor nucleare. Nu au fost niciodată mai aproape de așa ca acum.”

Deși Iranul ar putea construi o bombă în decurs de un an, potrivit experților, ar fi nevoie de o decizie dificilă din partea regimului său clerical pentru a merge pe o cale care ar schimba fața regiunii.

„Iranul are capacitățile tehnice pentru a produce arme nucleare. În prezent, Teheranul se află la o rotație de șurub de a produce uraniu de calitate militară”, a declarat Kelsey Davenport, expert în programul nuclear iranian și director al politicii de neproliferare la Arms Control Association.

„Dacă Iranul ar lua decizia de a construi o armă cât mai repede posibil, ar putea probabil să o facă în șase luni.”

Războiul din Gaza, care a atras Iranul și pe aliații săi din Liban și Yemen într-un conflict tot mai intens cu Israelul, nu ar fi singurul motiv pentru care unii din Teheran ar putea pleda pentru descurajarea nucleară.

Iranul a fost implicat îndeaproape cu Rusia în războiul acesteia din Ucraina și a observat că bombele nucleare ale lui Putin au stabilit linii roșii clare pentru Statele Unite și alți aliați ai NATO.

„În ultimele 24 de luni a avut loc poate o reevaluare a programului nuclear, în vreme ce înainte programul nuclear era văzut ca un instrument de influență”, a declarat Sanam Vakil, director al programului Chatham House pentru Orientul Mijlociu. „Există gânditori strategici la Teheran care văd poziția Rusiei față de Occident ca fiind oarecum protejată datorită descurajării nucleare.”

„Decizia politică de a construi o bombă nu există”

Iranul și-a mărit nivelurile de îmbogățire a uraniului după ce SUA s-au retras în 2018 dintr-un tratat semnat de Marea Britanie, Franța și alții care controla și supraveghea programul nuclear al Teheranului în schimbul scutirii de sancțiuni.

În prezent, produce uraniu îmbogățit în proporție de 60%, ceea ce este suficient pentru o bombă rudimentară, deși greu de manevrat, spune Davenport, dar ar putea cu ușurință să îl îmbogățească până la 90%.

Cu toate acestea, montarea uraniului într-un focos și pe o rachetă este mai dificilă, dar nu imposibilă. „Iranul nu a testat niciodată un dispozitiv nuclear. Teheranul nu a desfășurat activități-cheie de înarmare din 2003. Cu siguranță, Teheranul se va confrunta cu provocări în procesul de înarmare, dar comunitatea de informații a SUA spune de multă vreme că Iranul are capacitatea necesară pentru a construi o bombă”, a declarat Davenport.

Israelul s-a angajat să împiedice Iranul să achiziționeze o bombă și a asasinat mai mulți oameni de știință iranieni din domeniul nuclear, inclusiv pe șeful programului său din 2020. O bombă nucleară iraniană ar putea, de asemenea, să declanșeze o cursă a înarmării în Orientul Mijlociu, după cum au avertizat mai multe guverne arabe.

„Din punct de vedere al capacităților, ei sunt foarte aproape, ceea ce eu numesc o situație de hiper-latență, au toate componentele necesare pentru a construi un focos nuclear”, a declarat Abdolrasool Divsallar, expert în Iran și cercetător la Middle East Institute.

„Decizia politică de a construi o bombă nu există. Nu cred că ne aflăm în situația în care Teheranul ar vedea un beneficiu în a se îndrepta spre obținerea unui focos nuclear, deoarece costul ar putea fi mult mai mare.”

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter