Actualitate

CSP a iniţiat un nou concurs pentru funcţia de procuror general

CSP a iniţiat un nou concurs pentru funcţia de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor a iniţiat un nou concurs pentru funcţia de procuror general. Candidaţii au timp să-şi depună dosarul până în 15 mai. La şedinţa extraordinară de astăzi, membrii CSP au votat mai multe modificări la regulamentul de organizare înainte de startul concursului. În urmă cu o lună, un alt concurs a eșuat din cauza unor vici de procedură și a fost anulat.

Principalele modificări aduse noului regulament se referă la anularea concursului dacă sunt mai puţin de doi candidaţi şi excluderea fişelor de evaluare a membrilor care nu-şi vor putea argumenta notele acordate.



EDUARD PANEA preşedinte interimar, Consiliul Superior al Procurorilor: „Este un termen posibil de prelungire a concursului în condiţiile în care se înregistrează un singur candidat sau eventual chiar nu este niciun candidat. Iar peste termenul limită deja se apreciază, dacă sunt cel puţin doi candidaţi, atunci concursul continuă. În cazul în care membrul nu a evoluat sau nu a oferit motivare pentru unul sau mai multe criterii care sunt prevăzute de regulament, există posibilitatea prin votul majorităţii membrilor CSP de a exclude fişele de evaluarea ale evaluatorului în cauză şi recalcularea punctajului”.



Modificarea regulamentului a fost necesară pentru a spori transparenţa concursului şi pentru a evita motivele care au dus la eşuarea concursului din urmă cu o lună.


VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiţiei: „Noi, membrii Consiliului Superior al Procurorilor, am dezbătut minuţios ce propuneri se conţin în acest regulament pentru a evita alte situaţii neplăcute în viitor. Aceste intervenţii în regulament sunt, în mare majoritate, de ordin tehnic, dar în acelaşi timp oferă şi soluţii ca membrii CSP să intervină în cazul în care apar anumite tentative de deturnare a mersului firesc a concursului”.



Candidaţii pot depune dosarul în termen de 30 de zile, adică până pe 15 mai. Cei care aspiră la funcția de procuror general trebuie să aibă o experienţă de cel puţin 15 ani în Drept, să fie cetăţeni ai Republicii Moldova şi să deţină o diplomă de studii superioare de licență și de master în domeniu. Ultimul concursul a fost anulat pe 8 februarie, la câteva zile după ce Octavian Iachimovschi a fost desemnat candidat la șefia Procuraturii Generale. Atunci, CSP a constatat că procesul a fost viciat de Olesea Vîrlan, cea care l-a depunctat pe actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. Ulterior, Vîrlan a declarat că a fost o greşeală şi a demisionat. Astăzi, Procuratura Anticorupţie a anunţat că pe numele Olesei Vîrlan a fost pornită o cauză contravențională pentru abuz de serviciu. Funcţia de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter