Social

Gala Premiilor Patrimoniului Cultural 2024 a avut loc la Chișinău

Gala Premiilor Patrimoniului Cultural 2024 a avut loc la Chișinău

Eforturile şi realizările în conservarea şi promovarea patrimoniului cultural au fost răsplătite în cadrul unei gale impresionante, care a avut loc la Chişinău. Premiul mare a ajuns la reprezentanța diplomatică a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, pentru proiectul Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căușeni.

În cadrul ediţiei din acest au fost oferite şapte premii. Distincţia pentru implicarea cetăţenilor în protejarea şi promovarea Patrimoniului Cultural a fost împărţită de Elena Nichifor, Constantin Vlas şi Iulian Ciobanu, pentru proiectul Moara cu Aburi din satul Mereşeni raionul Hânceşti.


Constantin Vlas premiant: „Le mulţumesc organizatorilor pentru premii şi recunoştinţă. Ele vin într-un moment foarte potrivit pentur noi pentur că suntem la final de restaurare, suntem epuizaţi, consumaţi şi avem nevoie de aceatsă recunştinţă pentru a parcurge ultima sută de metri.”


ELENA NICHIFOR premiant: „Acest edificiu reabilitat a fost realizat în cadrul unui proiect transfrontalier, cu parteneri atât din Republica Moldova, cât şi di România.  Vă aşteptăm la Mereşeni şi le mulţumesc pe această cale tuturo partenerilor.”


Trofeul pentru Cercetare şi premiul de 30 de mii de lei a fost ajuns la arheologul Ion Tentiuc. A venit să-l ridice istoricul Gheorghe Postică.


GHEORGHE POSTICĂ: „Cum s-a menţionat aici patrimoniul are doi piloni monumentele de arhitectură şi siturile arhiologice. Ion Tentiuc pe parcursula nilro s-a implicat foare activ atât în cercetarea arheologiei siturilor, cât şi arheologiei monumentelor.”


ALEXANDRU CORDUNEANU organizator, Fundaţia Heritage 21 : „Este prima ediţie a acestor premii. Sperăm că această tradiţie să fie perpetuată mai ales că este o temă foarte importantă şi pentru ministerul culturii şi pentru partenerii noştri externi şi pentru Guvernul Republicii Moldova.”


Câștigătorii celor șapte premii au fost aleși de un juriu format din experţi în domeniul patrimoniului cultural, doctori în istorie şi arheologi.


SERGIU MUSTEAŢĂ membru al juriului: „Să fie om sau instituţie care au la activ în ultimii ani proiecte relizate, cuj impact pozitiv asupra societăţii şi care au devenit model de restaurare şi conservare şi binenţeles care au devenit proiecte cunoscute în mediile largi ale publicului din republică şi de peste hotare.”


MONICA BABUC director, ICR "Mihai Eminescu" de la Chişinău: „E foarte frumos că se întâmplă un asemenea eveniment furmos în Republica Moldova şi sunt sigură că el va dăinui, iar ICR Chişinău va fi alături de el întotdeauna.”

Gala Premiilor Patrimoniului Cultural a fost organizată de Fundația Heritage 21, Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Institutul Patrimoniului Cultural.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter