Politic

Primarul Ion Ceban a fost denunțat la Procuratură de reprezentanți ai fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău

post-img
CMC

Reprezentanții Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliu municipal Chișinău au depus astăzi un denunț la Procuratura Generală cu privire la creditele accesate de către Primăria capitalei. Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov, a declarat într-un briefing că primarul Ion Ceban a îndatorat orașul cu 1,5 miliarde de lei, peste 700 de milioane de lei fiind luate în credit fără o decizie a CMC.

„Astăzi vom depune un denunț în ceea ce ține de creditarea de către Primăria municipiului Chișinău a cetățenilor acestui oraș. Suntem la sfârșitul lunii mai și Primăria încă nu are un buget aprobat pentru anul 2024. Proiect a fost ascuns prin sertarele Primăriei, iar la publicarea bugetului provizoriu a fost clar din ce motiv. Și anume, s-a văzut că chișinăuienii trebuie să achite bani enormi pentru creditele luate de către Primărie.

Am descoperit că doar în primul an de mandat primarul Ion Ceban a îndatorat acest oraș cu 1,5 miliarde de lei. Este o sumă enormă pentru municipiul Chișinău. Mai mult, după ce am analizat aceste credite, am depistat că peste 700 de milioane au fost luate de către Primăria municipiului Chișinău fără ca să fie însoțite de o decizie a CMC, lucru care nouă ni se pare grav. Este o încălcare abuzivă a legislației în vigoare”, a spus Dumitru Ivanov.

Primarul Ion Ceban a spus că totul este în termeni legali. În cadrul ședinței operative a Primăriei, el a spus că rata de îndatorare este de aproximativ 18% pentru Primăria mun. Chișinău, plafonul fiind de 30%.

Gradul de îndatorare publică a Primăriei Chișinău la sfârșitul anului 2020 era de 12%.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter