Vremea

După o săptămână cu temperaturi de aproape treizeci de grade Celsius, vin ploile

video

Vremea schimbă foaia. După o săptămână cu temperaturi de aproape treizeci de grade Celsius, vin ploile, vremea mohorâtă şi vântul va bate cu intensitate. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de schimbare bruscă a vremii. Temperatura medie a aerului va scădea cu 5-10°С. Sinopticienii spun că, de fapt, revenim la temperaturile normale pentru această perioadă.


Potrivit meteorologilor, de teritoriul Republicii Moldova se apropie un ciclon care ne va aduce temperature mai reci, cu maxime de până la 15 grade Celsius, pe timp de zi.

NADEJDA STOLEAR, șef, Secția Prognoze, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: „Începândcu data de 17 aprilie temperaturile vor scădea în jurul valorilor normei. Adică temperaturile care ar trebui să fie normale pentru această perioadă din cauza unui ciclon atlantic, care ne va bucura atât din punct de vedere a precipitaţiilor dar şi vremea se va mai răcori.

Trecerile bruşte de la temperaturi ridicate la frig pot afecta sănătatea în special la copii, bătrâni şi bolnavii cronici.

VIORICA SORBALO, medic de familie: „Duc la probleme şi agravarea acestora a bolnavilor cu patologii cornice şi anume pacienţii cu hipertensiune arterială. Ei în primul rând au cumva de suferit datorită faptului că apar oscilaţii de tensiune, oscilaţii de puls şi ulterior vin să se adreseze la medicul de familie cu crize hypertensive.

Potrivit experţilor de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA, 2024 riscă să doboare recordul de cel mai cald an înregistrat vreodată. Totul este pus pe seama schimbărilor climatice și al fenomenului El Nino, care încălzeşte apele Oceanului Pacific.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter