Cultură

Cetatea Soroca, unul dintre cele mai importante monumente din R. Moldova, a fost redeschisă azi după ce a beneficiat de ample lucrări de renovare

Cetatea Soroca, unul dintre cele mai importante monumente din R. Moldova, a fost redeschisă azi după ce a beneficiat de ample lucrări de renovare

Cetatea Soroca, unul dintre cele mai importante monumente din Republica Moldova, a fost redeschisă astăzi după ce a trecut printr-o amplă renovare. Obiectivul era închis din aprilie 2021, când a început a doua etapă a acestor lucrări. Primii vizitatori s-au arătat impresionaţi de felul în care arată acum fortareaţa medievală.

Cetatea Soroca şi-a schimbat complet înfăţişarea. De astăzi, vizitatorii pot vedea capcana "gura de lup", amplasată la intrare, şi care are o adâncime de şapte metri, precum şi cele două cazemate renovate. În premieră, atât la intrare cât și într-un turn al cetății s-a instalat câte un ascensor pentru persoanele cu nevoi speciale.

DUMITRU UNGUREANU muzeograf, Cetatea Soroca: Avem restauraţi total pereţii şi zidăria din interior. Iar din exterior – parţial. S-au restaurat şi două cazemate, unul dintre ele rămas la 50 procente restaurat pentru a promova pe viitor şi a pune sticlă de protecţie.

În ultimii doi ani, Cetatata Soroca a fost închisă de mai multe ori pentru lucrări de renovare, atât la interior cât și la exterior. Acolo au avut loc și cercetări arheologice în urma cărora s-a descoperit o porțiune de pardoseală din cărămidă, la al doilea etaj al cetăţii. Alte obiecte descoperite în fortăreaţă sunt acum examinate de experţi, după care vor fi trimise Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.

VICTOR BOTNARU director, Muzeul de Istorie și Etnografie "Nicolae Bulat" Soroca: Parţial, avem exponate care sunt deja valorificate, celelalte urmează să fie introduse în circuitul patrimonial. Avem mai multe mostre de pietre pastonate cu graffiti, inscripţionate, în special ce ţine de secolul al 17-lea.

Primii vizitatori care au trecut pragul Cetății au apreciat felul în care s-a schimbat obiectivul.

"Nu am fost niciodată la Cetatea Soroca, am aflat astăzi că e deschiderea şi am venit. Am avut o impresie foarte frumoasă. Au mai fost şi verişori de-ai mei, mi-au spus cum e la cetate. M-a interesat, am venit şi am văzut că e cu adevărat. Are, de aici, de la înălţime are o vedere extraordinară spre oraş." "Am rămas şocată. Foarte frumos, s-a schimbat foarte mult, foarte frumos."

Restaurarea monumentului de la Soroca a început în 2013, în cadrul proiectului transfrontalier "Bijuterii Medievale". Cea de-a doua etapă a lucrărilor a devenit posibilă cu sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană pentru implementarea Proiectului "Ștefan cel Mare – istorie comună, patrimoniu comun, Soroca - Vaslui", cu un buget total de 1,5 milioane de Euro. Preţul unui bilet de intrare este de 30 de lei, iar pentru copii este 10 lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter