Actualitate

Cimitirele au fost pline și în a doua zi de Paștele Blajinilor

Cimitirele au fost pline și în a doua zi de Paștele Blajinilor

Şi astăzi, în a doua zi a Paştelui Blajinilor, credincioşii din Republica Moldova au mers la cimitire pentru a duce vestea Învierii Domnului şi celor care nu mai sunt. La morminte s-au aprins lumănări şi s-a dat de pomană, aşa cum cere tradiţia. Împovăraţi de greutăţile traiului de zi cu zi, oamenii spun că, în acest an, atât Paştele cât şi sărbătoarea dedicată răposaţilor au fost ceva mai sărace.

Lume multă în cimitirul din satul Malcoci, raionul Ialoveni, în a doua zi a Paştelui celor răposaţi. Datina spune că, în aceste zile, sufletele celor plecaţi dintre noi primesc lumina învierii de la cei rămaşi în viaţă şi se bucură când nevoiaşii primesc bucatele şi vinul care se dau de pomană.      

ANDREI OISTRIC, paroh, biserica "Sf. Arhangheli Mihail și Gavril", Malcoci: „Ne-am adunat cu toţii să spunem "Hristos a Înviat!", să le spunem şi celor răposaţi. Aceasta reprezintă o unitate tainică. Aceasta reprezintă în acelaşi timp şi dorinţa noastră sau felul nostru de a ne cinsti înaintaşii noştri”.

Aglomeraţie astăzi şi la cimitirul din Scoreni, raionul Străşeni. Chiar dacă recunosc că traiul e tot mai greu, oamenii spun că nu vor să renunţe la obiceiurile păstrate din moşi-strămoşi în aceste zile sfinte.    

De mâine, bugetarii din Republica Moldova se întorc la lucru şi elevii revin din vacanţa de Paşti.

Următoarea mare sărbătoare creştină va fi pe 15 iunie, Ziua Înălţării Domnului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter