Cultură

Pereţii unui monument istoric din centrul Chişinăului s-au dărâmat în timpul lucrărilor de restaurare

Pereţii unui monument istoric din centrul Chişinăului s-au dărâmat în timpul lucrărilor de restaurare

Pereţii unui monument istoric din centrul Chişinăului s-au dărâmat în timpul lucrărilor de restaurare. Este vorba despre vila urbană de pe strada Alexei Mateevici, nr. 73. Lucrările au fost oprite ieri, de urgenţă, de Agenţia de Inspectare a Monumentelor, însă a fost prea târziu. Doar câteva ziduri au putut fi salvate. O comisie specială va investiga cazul.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „În loc să fie reabilitată, aşa cum prevede proiectul, vila urbană de pe strada Alexei Mateevici, nr 73 a fost practic distrusă. O parte dinte pereţii casei sunt acum niste ruine. Şi doar câţiva au fost salvaţi, după ce lucrările au fost oprite de urgenţă.”

„Se înţelege că ei vor strica şi vor face ce vor ei. MUSCA Asta este foarte urât.”

„E trist ce se întâmplă. MUSCA Asta face parte din viaţa noastră, din istoria noastră.”

Reprezentanţii Agenţiei de Inspectare a Monumentelor spun că lucrările de reabilitare a vilei au început deşi exista un risc iminent de  prăbuşire a pereţilor.

SERGHEI CHIRIAC director, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor: „Eu bănuiesc că a fost făcută o expertiză proastă. Agenţia a intervenit, a făcut o prescripţie de stare a lucrărilor,  li s-a dat ca recomandare să se oprească. Acum ar fi ok să fie format un grup de lucru şi de constatat circumstanţele. Ar trebui să fie făcută o expertiză tehnică nouă, de văzut starea clădirii şi posibilitatea consilidării pereţilor după un nou proiect.”

Conform proiectului, muncitorii trebuiau să restaureze primul nivel al monumentului de pe strada Mateevici şi cerdacul. Acum, lucrările sunt oprite.

OLEG MELNIC director, companie de construcţii: „Nu s-a întâmplat nimic straşnic, a căzut peretele, dar noi nu putem după acest proiect să facem din nou, căci e monument istoric. Acum facem expertiză noua, schimbări în proiect şi facem aşa cum trebuie de făcut. MUSCA Şi noi nu facem schimbări, nu facem clădire cu zece etaje. Cred că expertiza nu era bună, dar persoana care a făcut-o… deja a murit.”

Muncitorii aveau avizul Consiliului Naţional al Monumentelor şi autorizaţia responsabililor de la Primărie. Cu o reacţie au venit cei de la Direcţia Arhitectură din Chişinău.

REACŢIA DIRECŢIEI ARHITECTURĂ, URBANISM ŞI RELAŢII FUNCIARE: ,,Primăria a eliberat autorizația de reabilitare a vilei urbane, incluzând organizarea mansardei la nivelul cerdacului. În 2023, Consiliul Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii al Republicii Moldova a aprobat proiectul de execuție. Având statutul de monument, utilizarea actuală este în scop locativ, iar obiectivul va fi păstrat, însă se prevede intervenția pe anumite sectoare."

Vila urbană este un monument de arhitectură de însemnătate locală. Construcţia datează de la începutul secolului al XX-lea şi e construită în stil eclectic.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter