Actualitate

Istorici: Suntem o societate în care valențele europene domină

post-img
Ziua Europei

Segmentul proeuropean și proromânesc a obținut victorie la 9 mai. Numărul persoanelor care au sărbătorit Ziua Europei a fost mai mare decât numărul celor care au marcat Ziua Victoriei. Opinia aparține istoricilor Octavian Țîcu și Andrei Cușco, potrivit cărora Republica Moldova a demonstrat încă o dată că este majoritar proeuropeană. Istoricii mai spun că marșurile organizate de partidele proruse la Chișinău au demonstrat să forțele pro-Kremlin sunt divizate și nu sunt capabile să consolideze societatea, notează IPN.

Istoricul Octavian Țîcu spune că Ziua Europei, marcată în centrul Chișinăului, a demonstrat că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova aspiră la un viitor european. Potrivit istoricului, forțele proruse au eșuat în a demonstra unitate, iar numărul celor care se identifică cu lumea rusă este în scădere în Republica Moldova.

„Partea proeuropeană și proromânească a obținut o victorie. Chiar în ciuda aparenței de oameni mulți, da fapt, au fost puțini. În al doilea rând, această isterie trădează o frustrare a celor care se identifică cu lumea rusă în Republica Moldova. Este clar că sunt oameni care așteaptă venirea lui Putin, dar ei nu sunt atât de mulți. Și socialiștii, și comuniștii, și diversele formațiuni ale lui Șor, au eșuat în a arăta o imagine consolidată a lumii ruse în Republica Moldova. Din punctul de vedere al imaginii, această zi nu a arătat atât de deprimant cum arăta câțiva ani în urmă. Acum trebuie să vedem cum reușim să consolidăm acest flanc proeuropean. Până la urmă, suntem o societate proeuropeană în care valențele europene domină”, a spus istoricul Octavian Țîcu în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Și istoricul Andrei Cușco spune că voința cetățenilor Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană este vizibilă și clară întregii Europe. Potrivit istoricului, percepția blocului comunitar față de Republica Moldova s-a schimbat considerabil în ultimii ani.

„Percepția traiectoriei Republicii Moldova s-a schimbat, inclusiv, în România și în Uniunea Europeană, în general. Am văzut asta din discursului lui Johannes Hahn. Există un consens că Moldova are un viitor european, iar succesele guvernării sunt vizibile mai ales pe domeniul prezentării externe a dorinței Moldovei de a se integra în Uniunea Europeană. S-a schimbat percepția față de Republica Moldova în comparație cu acum câțiva ani. Dacă ne uităm la vecinătatea apropiată, la România, vedem că nici acolo lucrurile nu stau forte bine. Și în România sunt forțe care vor să deraieze proiectul european. În prezent, se duce un război pentru mințile oamenilor la fel de mult ca pentru teritorii”, a spus istoricul din România, Andrei Cușco.

Ieri, mii de oameni au marcat Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale. Evenimentul a început cu discursurile președintei Maia Sandu și al comisarului european pentru buget și administrație, Johannes Hahn. Ulterior, cetățenii au avut posibilitatea de a discuta cu membrii Guvernului. Ziua Europei a culminat cu un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, The Urs, Lupii lui Calancea, ansamblul „Hecenii” și Kalush Orchestra din Ucraina - câștigătorii Eurovision 2022.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter