Politic

Andrei Curăraru: Ceban își arată predilecția față de UE mai mult prin predilecția față de insulele exotice spaniole, decât prin acțiuni

post-img
Punctul pe AZi

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, își arată mai mult predilecția pentru insulele exotice spaniole decât prin acțiuni concrete în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, susține expertul WatchDog, Andrei Curăraru, comentând poziția primarului Ion Ceban față de Uniunea Europeană.

"Ceea ce privește predilecția domnului Ceban, cred că el și-o arată față de UE mai mult prin predilecția față de insulele exotice spaniole, decât prin acțiuni, iar ceea ce face el, vorbește foarte mult despre calitatea lui de politician european. Vedem că el face o campanie de promovare a partidului, în același timp spune că susține referendumul, dar nu menționează. Vedem că face niște acțiuni legate de 9 Mai în sensul celebrării Victoriei, nu este rău, dar să vedem ce va face și pe al doilea aspect, sunt sigur că îl așteaptă și în orășelul european. În rest, este foarte clar că acele conflicte care există latente în societate mereu vor fi exploatate. Vedem dezinformarea adresată targetat împotriva anumitor minorități etnice, vedem oaze de canale de Telegram care vorbesc de exemplu despre trecerea preoților de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei este legată de catolicizarea Republicii Moldova, adică să atingi și nervul ortodoxiei în populația noastră. Trebuie să înțelegem că miza pentru referendum este foarte mare pentru Kremlin și vor continua se vor amplifica astfel de încercări de creare a faliilor, iar ceea ce putem noi să spunem că mesajele care unesc sunt mai bune și aduc mai mult plus-valoare. Când mergem la Bruxelles noi suntem cu capul sus, când mergeau înainte la Moscova mergeau cu capul plecat, capul plecat sabia nu-l taie, dar nici soarele nu-l vede", a declarat expertul WatchDog, Andrei Curăraru fiind invitat în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, editorialistul Nicolae Negru critică ambiguitatea poziției politice a primarului Ceban.

"Noi am auzit că Ceban sprijină referendumul care va avea loc în toamnă, s-a declarat pro-european, dar probabil anumite reflexe îl domină și acestea s-au format pe parcurs de zeci de ani, acest reflex militarist am fost educați din școală și domnul Ceban nu e excepție. Presupun că unor cetățeni le vine greu să se reorienteze sau cumva să se reseteze din punct de vedere ideologic să înțeleagă că 9 Mai nu este despre război, dar, dimpotrivă, de împăcare, de conviețuire cu alte state, popoare, unitate prin diversitate, pe când din școală li s-a spus că 9 Mai noi am biruit, e sărbătoarea puterii, dacă vom fi călcați pe bătătură noi repetăm, ajungem încă o dată la Berlin, e spiritul acestei psihoze militariste. Sau poate domnul Ceban vrea să își păstreze un anumit segment electoral, nu este exclus acest lucru, dar mi se pare că nu numai el face acest lucru. Există această "înțelepciune populară" că trebuie să îi împace și pe unii și pe alții, deși mi se pare că după 30 de ani ar fi timpul să ne determinăm ce facem, ce alegem, încotro ne pornim, încotro mergem și dacă nu vom face această alegere vom rămâne încă 30 de ani în starea în care am fost și nu știu dacă va rămânea ceva din Republica Moldova după alți 30 de ani cu o asemenea politică așa-zis neutră, nici cu unii, nici cu alții", adaugă editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter