Actualitate

Ana Nedea: „Piața de energie regenerabilă din R. Moldova abia se configurează, dar are un potențial foarte mare”

post-img
imagine simbol

Ana Nedea, director de Strategie și Dezvoltare de Business la Simtel, lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, acordat „Independent news” un interviu despre domeniul energiei regenerabile din România și planurile de extindere ale companiei în Republica Moldova.

„Am găsit în Republica Moldova o piață în plin proces de transformare și o dorință de schimbare destul de mare, o dinamică pe care noi ne-am ne-am dorit să o sprijinim altfel. În 2022 am deschis sediul de acolo, am extins în continuu echipa. În momentul de față avem un sediu, avem un depozit logistic, un country manager, project manager și echipă tehnică. Inițial, intenția a fost să venim cu zona de engineering procurement în construction și, de asemenea, am continuat cu zona de operare și mentenanță. Simtel este un grup care operează național și internațional. Operăm încă din 2017, când am început să activăm ca și partener service pentru un mare producător de invertoare din Europa și, în acest context, am avut intervenții în foarte multe țări europene. Dar un prim pas în ceea ce privește internaționalizarea companiei cu crearea unui sediu și a unei filiale a fost filiala din Republica Moldova: Sistem Solar, înființată în 2022. Ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea și tranziția Republicii Moldova la zona de energie regenerabilă. La început știm ce înseamnă o piață care necesită suport și expertiză într-o anumită direcție și asta facem în Republica Moldova în fiecare zi. Pentru noi are și o semnificație aparte, întrucât eu sunt din Chișinău. Și atunci ne-am dus așa, cu inima deschisă. Avem și foarte mulți colegi în cadrul grupului care sunt din Republica Moldova. Sunt oameni deosebiți, oameni cu o pregătire înaltă, oameni pe care poți să te bazezi. Și atunci pasul către Republica Moldova a fost unul natural pentru noi”, a spus ea.

Ana Nedea a vorbit și despre proiectele pe zona de panouri fotovoltaice finalizate în R. Moldova. 

„Până în acest moment am implementat 2,3 MW de proiecte pentru un cunoscut retailer din din Republica Moldova. Și asta ne onorează, pentru că e un prim pas în internaționalizarea activității în ceea ce privește zona de construcție de centrale fotovoltaice. Am finalizat 9 proiecte, dintre care 7 sunt conectate la rețea, deci am interacționat inclusiv cu autoritățile în vederea obținerii avizelor și autorizațiilor necesare”, a spus ea.

Ea susține că piața de energie regenerabilă din R. Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene. 

„E un potențial destul de mare în Moldova și pentru zona de eolian, dar și hidro. În momentul de față, Republica Moldova este dependentă energetic de țările de lângă și atunci asta accentuează încă o dată nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie din Republica Moldova. În primul rând putem contribui,  noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile. Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Ori din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani”, a menționat Ana Nedea.

„Piața din Republica Moldova în domeniul energiilor regenerabile este încă la început și se configurează acum, iar aici aș puncta și zona de cadru legislativ care, deși a fost îmbunătățită în ultimii ani, în schimb, mai există anumite breșe care necesită o clarificare, o detaliere mai exactă pentru a facilita procesul de avizare, să zicem, sau de certificare a centralelor fotovoltaice și, de ce nu, un control mai mare al riscului tehnologic și de performanță, care e un risc pe care noi îl vedem destul de important în momentul de față și considerăm că ar trebui să existe, din punct de vedere legislativ niște cerințe din punct de vedere tehnic, mai specifice, mai detaliate, exacte, pentru a certifica acele instalații care respectă acele cerințe din punct de vedere tehnic. De asemenea, zona de acces la finanțare este un aspect destul de discutat când vorbim de Republica Moldova, deși există foarte multe programe de finanțare, granturi europene și naționale, totuși accesarea acestora este destul de limitată. Și asta pentru că avem un cost inițial de accesare a finanțărilor acestor fonduri și acestor surse de finanțare destul de ridicat în Republica Moldova și, de asemenea, soluțiile de finanțare pentru proiectele mici iarăși sunt limitate în momentul de față. Or, îmbunătățirea acestui aspect ar contribui la o deblocare și o creștere a investițiilor în zona de energie regenerabilă. Din punctul meu de vedere, la capitolul provocări, evident că partea de infrastructură devine un subiect important despre care ar trebui să discutăm. Și aici mă refer și la zona de infrastructură energetică, întrucât rețeaua începe să aibă probleme de limitare și are nevoie de o modernizare și o investiție în partea de modernizare. Deci, aici iarăși e un punct strategic important pe care care trebuie luat în considerare în perioada următoare, în vederea creșterii investițiilor și a tranziției către energia verde a Republicii Moldova. Evident că există concurență, ceea ce ne bucură, pentru că nu poți deveni competitiv dacă nu ai concurență, nu ai competiție. Deși o piață relativ mică”, a mai spus Ana Nedea.

Ea a vorbit, în cadrul in terviului și despre avantajele pieței din Republica Moldova.

„Orice piață are și provocări, dar are și părți care avantajează și stimulează business-ul. Pentru un investitor din România, noi sau oricare alt investitor care își dorește să se lanseze într-un business în Republica Moldova, în primul rând, un aspect important este evident proximitatea față de România. Faptul că împărțim aceeași cultură și limbă e un atu important în ceea ce privește o comunicare eficientă. Iar proximitatea vine la pachet din punct de vedere infrastructură, cu autostrada care este în lucru în momentul de față. Autostrada Moldovei, care va reprezenta un pas extrem de important atât pentru Republica Moldova, dar și pentru România în ceea ce privește exporturile și va facilita practic orice fel de interacțiune dintre cele două țări. Potențialul uman ridicat pe care l-am identificat noi acolo, oameni bine pregătiți, iar costurile în ceea ce privește resursele umane sunt reduse față de România, dacă ne gândim așa. Nu în ultimul rând, Republica Moldova este o piață în creștere. Asta înseamnă un apetit atât din punctul de vedere al investitorilor, cât și o nevoie destul de ridicată, asta însemnând că este nevoie de oameni de business și companii cu viziune care să contribuie la o dezvoltare sustenabilă, la dezvoltarea de afaceri transparente și de business transparent. În Republica Moldova se fac pași vizibili în toate direcțiile, atât din punct de vedere legislativ, cât și fiscal”, a spus Aa Nedea.


Potrivit ei, „Republica Moldova este în linie dreaptă în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană și România trebuie să aibă un rol de susținător activ în ceea ce privește aderarea Moldovei”. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter