Social

Cişmea cu cip în oraşul Vatra din municipiul Chişinău

Cişmea cu cip în oraşul Vatra din municipiul Chişinău

Cişmea cu cip în oraşul Vatra din municipiul Chişinău. De câteva zile, în localitate a fost construit un sistem de aprovizionare cu apă mai puţin obişnuit. Oamenii pot să-şi facă rezerve de la izvorul public, dar cu o condiţie - să se înregistreze la primărie şi să achite o sumă de bani pentru a avea acces la cişmea.

Cişmeaua din oraşul Vatra, municipiul Chişinău, a fost inaugurată acum o săptămână, cu mult fast. Izvorul se află pe strada principală a localităţii.


MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Nu oricine poate avea acces la această cișmea din localitatea Vatra. Cei care vin aici, vor vedea că este nevoie de un cip pentru a primi apă”.


Pentru a avea acces la cişmea, locuitorii din Vatra, localitate care se află la şase kilometri de Chişinău, trebuie să meargă la Primărie, cu un act de identitate. Ei achită o taxă unică, de 27 de lei, după care primesc cipul pentru acces nelimitat la apă.


„Eu înainte cumpăram apă potabilă din Chişinău, acum luăm de aici apă, gătim. Ideea este interesantă, avem apă curată în Vatra, totul e bine. E o idee bună. -Dar pentru ceilalţi care nu sunt din Vatra? - E o problemă. Cred că fiecare localitate ar trebui să facă o asemenea idee că pentru locatari e foarte bine”.


Potrivit primarului, cişmeaua a fost construită din bani publici şi este conectată la apeductul central. Au acces doar locuitorii din Vatra.


DENIS DANILA, primarul oraşului Vatra: „Dacă ar fi izvorul natural sigur că avea să fie acces liber pentru toţi care au posibilitatea şi dorinţa de a accesa apa, atunci da, era gratuit. Dar atât timp cât oraşul achită la sfârşit de lună o factură. Decizia consiliului orăşenesc a fost ca să limităm accesul şi să vedem cheltuielile”.


Până astăzi, peste 200 de gospodării din oraşul Vatra au primit acces la cişmea. Aceasta a fost construită de Primăria Vatra şi a costat peste două milioane de lei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter