Politic

Directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski: Rusia se pregătește de așa-numitul război de uzură

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Institutul pentru Studiul Războiului spune că Federația Rusă se pregătește de așa-numitul război de uzură. Este un război în care de obicei prevalează acea parte care are capacități militare, economice, umane, superioare, celeilalte părți. Ideea este că tu practic distrugi treptat resursele celeilalte părți și cealaltă parte numai poate lupta împotriva ta,” a declarat directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„În primele zile ale acestei agresiuni nefondate împotriva Ucrainei, Federația Rusă a suferit eșecuri mari, cu toate că în anul 2012 a fost Serdicov ministrul Apărării și practic acesta a trecut printr-un proces de judecată pentru corupția foarte mare în armată. Și, cu toate că în 2007, 2008, războiul împotriva Georgiei, Rusia a câștigat, acolo au apărut niște probleme sistemice, dar în 2022 a fost absolut evident că Federația Rusă planifica să cucerească Ucraina în maximum cinci zile, iar în șapte zile ei trebuiau să fie deja în Basarabia de Sud, la hotarul cu R. Moldova, dar ei au suferit un eșec lamentabil. Atunci mulți oameni au zis ca armata Rusiei numai este cea care ar trebui să fie luată în calcul ș.a.m.d.” a spus directorul executiv IPIS.

Vladislav Kulminski cvede această schimbare una inevitabilă. „După acel eșec, în principiu în țările democratice schimbarea ar fi venit mult mai repede, dar această schimbare a venit acum.”

„Noul numit ministru al Federației Ruse într-adevăr este un manager un economist și sarcina lui este să transforme economia Federației Ruse într-o economie de război care ar fi pregătită de acest război de uzură. Scopul căreia, după părerea mea este totuși Marea Neagră, care Federația Rusă vrea să o transforme într-un lac rusesc,” a spus Vladislav Kulminski.

Totodată, Kulminski crede că aceasta are tangență directă pentru Republica Moldova pentru că noi suntem în zona de pericol maxim și deciziile noastre pe care noi le vom lua în perioada imediat următoare, practic ne va determina soarta noastră de viitor.

„Acum este trasă această cortină de fier și nu am dubii că ea până la urmă va fi trasă, fiindcă finalul oricărui război sunt negocierile de pace. Pentru R. Moldova contează enorm de care parte a acestei cortine de fier noi o să ne pomenim. Iar deciziile noastre vor conta foarte mult în acest sens,” a mai adăugat acesta.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 14 mai o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter