Actualitate

Parteneriatul de Securitate și Apărare dintre R. Moldova și UE va ajuta Chişinăul să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice

Parteneriatul de Securitate și Apărare dintre R. Moldova și UE va ajuta Chişinăul să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice

Parteneriatul de Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, semnat ieri, la Bruxelles, va ajuta Chişinăul să-și consolideze securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice. Guvernul a publicat documentul, ce prevede lansarea unui dialog anual între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

floare carpet

NATALIA CHICU jurnalist TVR MOLDOVA: „Pe lângă schimburile de informații privind securitatea regională și politicile de securitate și apărare, UE și R.Moldova vor intensifica cooperarea în mai multe domenii.


Potrivit documentului, UE și R.Moldova vor coopera la contracararea amenințărilor hibride prin schimbul de analize și bune practice. UE va spori sprijinul și în consolidarea capacităților cibernetice ale R.Moldova prin instrumente care vor preveni, descuraja și răspunde la activitățile cibernetice malițioase, inclusiv prin măsuri diplomatice. Parteneriatul prevede și consolidarea capacităților instituțiilor din R.Moldova pentru contracararea manipulării informației și a ingerințelor străine, și sporirea rezilienței informaționale a populației.


UE va continua să dezvolte și să întărească forțele și capacitățile militare ale R.Moldovei, inclusiv prin participări în misiuni militare commune. Va avansa și cooperarea prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, pentru susținerea Forțelor Armate ale R.Moldovei pentru creșterea eficacității operaționale. Documentul mai prevede intensificarea colaborării în combaterea terorismului și prevenirea, contracararea extremismului violent, și gestionarea externă a frontierelor.

floare carpet


Consiliului de Asociere UE – Moldova va fi utilizat în scopul monitorizării implementării Parteneriatului de Securitate și Apărare. Potrivit experților, prin semnarea acestui parteneriat, R.Moldova ajunge mai aproape de arhitectura europeană de Securitate”.

CONTRACARAREA AMENINȚĂRILOR HIBRIDE UE și R.Moldova își vor aprofunda cooperarea prin schimbul de analize dintre instituțiile din ambele părți.

CONSOLIDAREA CAPACITĂȚILOR CIBERNETICE schimb de instrumente care vor preveni, descuraja și răspunde la activitățile cibernetice malițioase, inclusiv prin măsuri diplomatice.

CONTRACARAREA MANIPULĂRII INFORMAȚIIE ȘI INGERINȚELOR STRĂINE sporirea rezilienței informaționale a populației, prin operaționalizarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării.

CONSOLIDAREA CAPACITĂȚILOR ÎN DOMENIUL DE SECURITATE ȘI APĂRARE -întărirea capacității militare ale R.Moldovei prin participărea în misiuni militare PSAC ale UE -avansarea cooperarării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace

INTENSIFICAREA COOPERĂRII -Combaterea terorismului și prevenirea/contracararea extremismului violent -Neproliferarea și dezarmarea, armele convenționale, inclusiv armele de calibru mic -Managementul integrat al frontierei -Femeile, Pacea și Securitatea

ANDREI CURĂRARU expert în politică, securitate: „Suport pentru procurare, achiziționare împreună cu UE a armamentului neletal pe care-l procură RM pentrua a sigura că obținem tot la preț redus, cu suport, inclusive în format de grant din partea UE. O garanție suplimentară că RM este pe hartă ni se dă posibilitatea să ne apărăm mai eficient de acele inteferențe externe, în special ale F.Ruse, fapt clar scris în acest document”.


Potrivit expertului următorul radar de supravaghere aeriană pentru R.Moldova ar putea fi achiziționat cu sprijinul UE în baza acestui parteneriat.


ANDREI CURĂRARU expert în politică, securitate: „Nu este stabilit un cuantum, cum și unde le vom procura, dar ceea ce este consfințit este că vom lucra împreună în lupta împotriva riscurilor nucleare dar și la faptul că RM are nevoie de o modernizare a forțelor armate, dar și nu o creștere. Adică putem cumpăra un armament mai sofisticat pentru acele noi riscuri care apar pe teritoriul RM, cum ar fi acele drone care ajung pe teritoriul nostru”.


Parteneriatul de Securitate și Apărare cu UE nu prevede dislocarea trupelor străine în R.Moldova, în caz de pericol iminent sau modificarea statului de neutralitate, susține ministrul de Externe, Mihai Popșoi. Documentul nu are statut de tratat internațional, ci este bazat pe angajamente politice.


MIHAI POPȘOI ministrul Afacerilor Externe: „Este o înțelegere politică care consfințește colaborarea pe care o avem. Este un parteneriat care ne ajută, în beneficiul RM, nu este îndreptat împotriva nimănui. Nu este reflecția cărorva situații, pericole. Amenințările le cunoaște, de fapt acest parteneriat vine să implementeze strategianoastră de securitate națională”.


Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un parteneriat de Securitate și apărare cu Uniunea Europeană. Pe parcursul ultimilor ani, UE a oferit Republicii Moldova peste 140 de milioane de euro pentru a-și spori reziliența în domeniul Securității și Apărării.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter