AMBASADORII SUCCESULUI- ISTORII DIN DIASPORA

„Ambasadorii Succesului”. Un cuplu de medici din Republica Moldova a deschis o clinică medicală de succes în Braşov

Aveau o carieră de succes în Republica Moldova, însă pentru a progresa în domeniul medical au ales să-şi continue munca în România. E vorba de un cuplu basarabean care şi-a deschis o clinică în Braşov, iar holismul a devenit concepţia de care se ghidează. Vă invităm să aflaţi istoria plină de realizări a familiei de medici Pârgari, într-un nou episod al campaniei TVR Moldova "Ambasadorii Succesului".

Acum patru ani, soţii Pârgari au hotărât să-şi continue cariera de medici în România. Au venit la Braşov cu încrederea că vor da de noi oportunităţi pentru a-şi dezvolta o afacere în domeniul medical.

ANGELINA ZAPOROJAN-PÎRGARI, nutriţionist, administrator clinică: „A venit un moment în care am zis hai să vedem dacă putem să creştem şi acolo, pentru că la noi a venit un moment în care nu puteam să mai creştem. Cred că acesta a fost imboldul”.

ANDREI PÎRGARI, doctor în ştiinţe medicale, medic stomatolog: „Am pornit totul de la 0, oamenii nu te cunosc, nimeni nu vine din stradă, toţi vin prin recomandări. E dificil la început să porneşti o afacere. Asta te stimulează foarte mult să creşti”.

 La Braşov, soţii Pîrgari au deschis o clinică în care se aplică o concepţie numită "holism". Starea organismului e analizată ca un tot întreg spre deosebire de medicina tradiţională care examinează separat afecţiunile ale corpului. Clinica este specializată în cele mai noi tratamente de stomatologie, ozonoterapie, nutriţie, medicină bio-oxidativă şi scanare celulară.

ANDREI PÎRGARI, doctor în ştiinţe medicale, medic stomatolog: „Problema vine din cauza disfuncţiei intracelulare.Psihosomatică, toxinele şi patogenii, sunt trei mari cauze care duc la îmbolnăvirea şi afecţiunile corpului. Totul este legat. Nu ne mai uităm la problemele din cavitatea bucală ca la o afecţiune separat. Să vă dau un exemplu – dezechilibrul calciului duce la problemele ţesutului osos, ori noi ştim că dinţii fac parte din ţesutul osos”.

Basarabeanul Andrei Pîrgari este doctor stomatolog şi doctor în ştiinţe medicale. E specializat şi în tratamentele complementare, cum e ozonoterapia. A susţinut şi teza de doctorat pe această temă şi e unul dintre primii doctori care au cercetat acest domeniu.

ANDREI PÎRGARI, doctor în ştiinţe medicale, medic stomatolog: „La început mi s-a părut foarte neobişnuit. Noi nu învăţăm aşa ceva la facultatea de medicină. Este axată pe o abordare total diferită. Procesele biochimnice intracelulare, oxidare, antioxidare în celulă, care contează foarte mult. În final, totul este legat de cât de bine produce o celulă energia şi care sunt condiţiile care îi permit acestei celule să producă energia suficient de bine. Imaginaţi-vă celula ca o farfurie în care se acumulează tot cu ceea ce suntem noi în contact – erul, apa, mâncarea, într-un final totul ajunge într-o celulă”.

Cu studii în domeniul juridic, la Chişinău, Angelina Zaporojan-Pîrgari a fost director al unei asociaţii pentru apărarea drepturilor femeilor. A studiat nutriţia facultativ, timp de un deceniu, iar în urmă cu doi ani a urmat şi un master la New York, în domeniul nutriţiei integrative.

ANGELINA ZAPOROJAN-PÎRGARI, nutriţionist, administrator clinică: „Am întâlnit mulţi oameni care mâncau doar broccoli, spanac şi cu toate acestea nu erau foarte sănătoşi. Şi invers, am întâlnit persoane care erau foarte versatili în alegeri şi erau mult mai bine. Deaceea am studiat conceptul de primary food şi secondary food. Mâncarea primară şi mâncarea secundară. Mâncarea primară fiind bucuria şi echilibrul pe care îl avem”.

Potrivit unui principiu pe care l-a învăţat, corpul se vindecă singur dacă-i oferi o şansă. Iar pentru fiecare pacient, reţeta vindecării este individuală.

ANGELINA ZAPOROJAN-PÎRGARI, nutriţionist, administrator clinică: „Veneau pacienţi la noi şi noi le spuneam – uite, trebuie să faci o schimbare în stilul de viaţă şi atunci ei spuneau- bine, dar ce să facem, ce să mâncăm, ce să alegem. Şi atunci am studiat foarte mult despre bioindividualitate. Am înţeles că fiecare om este individual şi împreună cu pacienţii care vin, încercăm să căutăm ce li se potriveşte cel mai bine. Nu există o reţetă general-valabilă, da, sunt principii generale, dar căutăm împreună ce li se potriveşte cel mai bine”.

Acum soţii Pîrgari sunt cunoscuţi şi apreciaţi de multă lume, iar pragul clinicii îl trec zilnic pacienţii din toate zonele României.

ANGELINA ZAPOROJAN-PÎRGARI, nutriţionist, administrator clinică: „Pacienţii noştri sunt oameni care caută soluţii alternative şi care înţeleg că îmbolnăvirea este un proces şi ca să te menţii sănătos, trebuie, mai întâi, să înţelegi cum funcţionază corpul tău”.

În spatele antreprenoriatului stă foarte multă muncă şi dăruire, dar realizările îi fac pe cei doi soţi să se simtă împliniţi.

ANGELINA ZAPOROJAN-PÎRGARI, nutritionist, administrator clinică: „Am înţeles că noi suntem un pământ cu România. Şi plecând acolo muncim tot pentru poporul nostru”.