Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ultimele pregătiri pentru alegerile parlamentare. Simultan se va desfăşura un referendum consultativ privind numărul deputaţilor

Mai sunt doar câteva ore până la startul alegerilor parlamentare. În premieră, scrutinul se va desfăşura în baza sistemului electoral mixt.

Scrutinul electoral se desfăşoară după noi reguli de joc.

În primul rând, 50 de deputaţi vor ajunge în Parlament după ce vor fi aleşi pe listele de partid, iar alţi 51 după ce vor fi aleşi pe circumscripţiile uninominale.

Sâmbătă mai este permisă campania electorală, spre deosebire de alte alegeri.

O a doua noutate este aceea că cetăţenii moldoveni din diaspora care au acte de identitate expirate nu vor mai putea să îşi exercite dreptul de vot.

Alegătorii vor primi în secţii patru buletine de vot. Pe două îşi vor alege deputaţii, iar pe celelalte două vor trebui să răspundă la întrebări din cadrul unui referendum consultativ. Ei vor trebui să spună dacă sunt de acord să fie redus numărul de deputaţi de la 101 la 61, dar şi dacă îşi doresc să fie instituite anumite competenţe pentru a fi retras mandatul deputaţilor în cazul în care nu respectă anumite obligaţii.

Secţiile de votare se deschid la ora 07:00.

RECOMANDĂRI