PDM a sesizat Comisia Electorală Centrală: "Maia Sandu face agitaţie electorală anti referendum"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PDM a sesizat Comisia Electorală Centrală: "Maia Sandu face agitaţie electorală anti referendum"

Partidul Democrat din Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală despre faptul că Maia Sandu, copreşedinte al Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”, ar face agitaţie electorală anti referendum, deşi nu s-a înregistrat în calitate de concurent electoral pentru referendum. O altă sesizare depusă la CEC de PDM se referă la partidul Socialiştilor, potrivit PDM, în ziua alegerilor din 24 februarie 2019, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova oferă bani pentru participarea la votare în secţiile constituite pentru alegătorii din stânga Nistrului.

În cadrul unui mesaj video distribuit de mass-media, Maia Sandu, a îndemnat alegătorii să nu ia buletinele pentru referendum, încălcând astfel prevederile Codul electoral spune PDM.

"Şi mai gravă este presiunea pe care Maia Sandu o face asupra membrilor secţiilor de votare să nu dea buletinele de vot pentru referendum decât dacă le cer cetăţenii. Această presiune reprezintă o încercare evidentă de influenţare şi fraudare a votului pentru referendum. 

Considerăm inadmisibilă încălcarea legislaţiei electorale de către participanţii la alegerile parlamentare şi solicităm atenţionarea concurentului electoral pentru alegerile parlamentare Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”,"se arată în comunicatul PDM. 

Referitor la sesizarea împotriva PSRM, democraţii anunţă într-un comunicat de presă că au fost sesizaţi de către cetăţeni, că exponenţii PSRM oferă bani alegătorilor din localităţile amplasate în stânga Nistrului pentru a vota pentru concurentul electoral respectiv.

„Considerăm că este o ilegalitate gravă, dat fiind că, potrivit Codului electoral, concurenţilor electorali li se interzice să ofere alegătorilor bani sau alte bunuri materiale în schimbul votului. Mai mult ca atât, încălcările admise se încadrează şi în componenţa infracţiunii stabilite de Codul penal. Considerăm inadmisibilă încălcarea legislaţiei electorale de către participanţii la alegerile parlamentare şi solicităm Comisiei încadrarea acţiunilor ilegale ale concurentului electoral Partidul Socialiştilor din Republica Moldova prin prisma legislaţiei electorale, cu aplicarea răspunderii juridice stabilite de art. 75 din Codul electoral. Respectiv, solicităm sesizarea organelor de drept în vederea examinării sub prisma componenţei de infracţiune stabilită de Codul penal”, se spune în comunicat.

RECOMANDĂRI