Patru candidaţi PPPN nu au fost înregistraţi în cursa electorală 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Patru candidaţi PPPN nu au fost înregistraţi în cursa electorală 

Patru candidaţi ai Partidului Politic Partidul Nostru în circumscripţii uninominale nu au fost înregistraţi în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Aceştia acuză guvernarea că le-ar pune piedici. Declaraţii în acest sens au fost făcute miercuri, 6 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Victor Bogatico, care intenţiona să candideze în circumscripţia uninominală nr. 4 Râşcani, a declarat că guvernarea din start s-a opus înregistrării sale. Acesta susţine că pe 13 decembrie a depus actele la Autoritatea Naţională de Integritate, însă, contrar legislaţiei, certificatul de integritate i-a fost eliberat cu întârziere, peste 34 de zile. Mai mult ca atât, în certificat s-a menţionat că el nu poate ocupa funcţii publice, în pofida faptului că nu există o decizie de judecată definitivă în acest sens şi în pofida faptului că în prezent ocupă funcţia de primar al oraşului Râşcani. Victor Bogatico spune că a insistat şi a depus actele pentru înregistrare, însă cererea i-a fost respinsă. Acesta a depus o contestaţie la Comisia Electorală Centrală, care urmează să fie examinată. Potrivit lui, în prezent în circumscripţia respectivă au fost înregistraţi doar candidaţii Partidului Democrat, Partidului Şor şi Partidului Socialiştilor.

Serghei Ungureanu, care intenţiona să candideze în circumscripţia nr. 25 Chişinău, a menţionat că i-a fost refuzată înregistrarea după ce 77 de semnături nu au fost considerate valabile pe motiv că ar fi încălcat limitele circumscripţiei. El afirmă că hotarele circumscripţiilor au fost stabilite prin hotărârea Guvernului, care a fost publicată în noiembrie 2017 în Monitorul Oficial. Potrivit lui Serghei Ungureanu, grupul de iniţiativă a colectat semnăturile ghidându-se de buchea legii. Însă apoi s-a constatat că o secţie de votare a fost transferată altei circumscripţii. În opinia sa, aceste fapt constituie o încălcare gravă a Codului Electoral, care spune că hotarele circumscripţiilor nu pot fi modificate cu un an până la alegeri. Serghei Ungureanu spune că a depus o plângere la CEC, care a fost însă respinsă, motiv pentru care s-a adresat instanţă.

Ion Duca, care nu a fost înregistrat în circumscripţia uninominală nr. 33, afirmă că i-au fost respinse 155 de semnături. „Am depus o plângere la CEC, care ilegal a menţinut hotărârea consiliului electoral. În prezent plângerea noastră se află în instanţă”, a spus Ion Duca.

Maxim Chirtoagă nu a fost înregistrat în calitate de candida în circumscripţia nr. 1 Briceni, fiind invocate erori în listele de subscripţie. „S-a constat că datele din buletinele de identitate ale unor alegători nu coincideau cu baza de date pe care o utilizează consiliul electoral de circumscripţie. De exemplu, ieri a fost o persoană care are reşedinţa la Briceni, primeşte aici corespondenţa şi în buletinul lui este respectiva ştampilă. Iar la consiliu nouă ni se spune că această persoană are reşedinţa la o altă adresă”, a explicat Maxim Chirtoagă.

Vicepreşedintele PPPN, Ilian Caşu, a declarat că reprezentanţii formaţiunii au mers din casă în casă pentru a colecta semnături, însă dreptul lor constituţional de a fi ales este încălcat de putere. Politicianul a mai spus că în aceste condiţii îşi aminteşte de anul 2014, când Partidul Politic Partidul Nostru a fost scos din cursa electorală.

Similare
RECOMANDĂRI