Opinie. Un eventual scrutin parlamentar anticipat nu oferă siguranţa unui scor mai bun pentru opoziţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie. Un eventual scrutin parlamentar anticipat nu oferă siguranţa unui scor mai bun pentru opoziţie

Un eventual scrutin parlamentar anticipat nu oferă siguranţa că opoziţia pro-europeană va obţine un scor mai bun şi va avea mai multe fotolii de deputat în Parlament. Din contra, prezenţa scăzută la urne ar putea priva blocul ACUM de unele voturi pe care le-a obţinut la 24 februarie, transmite IPN.

Analistul politic Andrei Andrievschi susţine că la scrutinul din 24 februarie aproape că n-au ieşit la vot unioniştii pentru că nu ar fi avut pentru cine vota. În aceste condiţii, în caz de alegeri parlamentare anticipate, partidele unioniste se vor mobiliza pentru a face o ofertă mai bună alegătorilor.

Analistul este de părere că de pe urma unor eventuale alegeri anticipate ar avea de câştigat Partidul Democrat şi Partidul „Şor”. „Eu nu văd unde ar mai putea creşte socialiştii şi blocul ACUM. Reieşind din aceasta, în prezent pentru aceste formaţiuni alegerile anticipate nu sunt convenabile”, precizează Andrei Andrievschi.

Jurnalistul Nicolae Federiuc declară că Republica Moldova abia a ieşit dintr-o perioadă electorală foarte complicată care costă bani şi efort şi care blochează lucrurile. „O jumătate de an de campanie electorală ar fi o chestie foarte grea pentru instituţiile statului, n-ar putea funcţiona în deplinătatea lor”, afirmă jurnalistul.

În opinia lui, la scrutinul din 24 februarie a fost înregistrată cea mai mică prezenţă la vot din anii independenţei Republicii Moldova, iar în jumătate de an nu se va putea mobiliza mai multă lume la vot, astfel prezenţa va fi încă mai mică. Potrivit jurnalistului, alegerile anticipate ar fi un pas riscant pentru toată lumea.

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că miza pe alegerile anticipate, fie este lipsită de perspicacitate politică, fie este o provocare care trebuie să fie taxată. „N-aţi fost în stare să câştigaţi alegerile aşa cum aţi promis, lăsaţi într-o parte orgoliile, vanităţile şi încercaţi să salvaţi ceea ce este de salvat. Faceţi o guvernare pro-europeană care nu va promova o politică 100% pro-europeană, dar, cel puţin, va fi preponderent pro-europeană. Dacă nu faceţi acest lucru, înseamnă că împingeţi politica moldovenească în cu totul alt spaţiu care este străin Republicii Moldova”, este de părere Anatol Ţăranu.
RECOMANDĂRI