Observatorii Promo-LEX continuă să fie intimidaţi, iar cadourile electorale să fie împărţite
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Observatorii Promo-LEX continuă să fie intimidaţi, iar cadourile electorale să fie împărţite

Cazuri de utilizare a resurselor administrative, crearea mesajelor discriminatorii de către unii concurenţi electorali, cazuri de intimidare a observatorilor Asociaţiei din teritoriu. Acestea sunt doar câteva dintre constatările celui de-al patrulea raport al Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 lansat, astăzi, de Asociaţia Promo-LEX.

De asemenea, în perioada de monitorizare (23 ianuarie – 5 februarie), au fost atestate cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală, de amplasare a publicităţii în locuri neautorizate şi cheltuieli neraportate în valoare de sute de mii de lei. Unii candidaţi au fost supuşi intimidării şi violenţei, iar cel puţin 2158 de conflicte din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) au rămas nesoluţionate.

Astfel, din totalul de cinci incidente raportate, în trei cazuri observatorii Promo-LEX au fost intimidaţi de către reprezentanţii APL, într-un caz – de către simpatizanţii unui concurent electoral, iar într-o altă situaţie - un OTL a fost informat neoficial, despre faptul că automobilele cu care circulă observatorii Promo-LEX sunt monitorizate de către poliţie, la solicitarea SIS.

Din numărul total de evenimente electorale identificate – 607, 38% au fost efectuate de PSRM, 26% - de PDM, 14% - de PPŞ şi, respectiv, 11% - de Blocul electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”.

În creştere este şi numărul cazurilor de utilizare a resurselor administrative - 85 de cazuri. În 45 dintre acestea a fost vizat PDM, în 33 cazuri – PSRM, câte trei cazuri – PN şi Blocul electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”, iar un caz – PCRM. De asemenea, au fost raportate cel puţin patru cazuri de oferire a cadourilor cu tentă electorală: în trei cazuri a fost vizat PPŞ, iar într-un caz – PSRM.

Totodată, au fost raportate şi şase cazuri de intimidare/violenţă împotriva concurenţilor electorali: candidaţii Blocului ACUM – în trei cazuri, PDM - în două cazuri şi PSRM – într-un caz.

Femeile şi candidaţii independenţi sunt în minoritate şi în acest scrutin. Prin urmare, chiar dacă cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe de 40% a fost respectată de către toţi concurenţii, candidaţii-femei nu sunt plasaţi pe locurile de frunte.

57 (18%) din 322 - numărul total de concurenţi electorali înregistraţi în cele 51 de circumscripţii uninominale (CU) sunt candidaţi independenţi. Doar 20% (66) din candidaţii înregistraţi în CU sunt femei, iar 80% (256) sunt bărbaţi.

La fel, în perioada monitorizată, în cadrul CECEU au fost depuse şapte contestaţii, iar la CEC - 36 contestaţii. Majoritatea dintre acestea (30) au fost depuse împotriva CECEU, iar una împotriva preşedintelui CECE, cele mai multe fiind depuse împotriva CECEU nr. 48 (4), CECEU nr.4 (3) şi CECEU nr. 5 (3). Cinci contestaţii au fost depuse împotriva acţiunilor, inacţiunilor concurenţilor electorali, dintre care două împotriva PSRM şi două împotriva PDM. Cele mai multe contestaţii au vizat înregistrarea/neînregistrarea concurentului electoral (25).

Potrivit constatărilor Promo-LEX, până la 1 februarie 2019, niciunul dintre candidaţii care reprezintă formaţiunile politice MPSN, PVE, PVP, MPA, PL şi PPDA nu au prezentat nici raport financiar şi nici demersuri privind neefectuarea cheltuielilor. Doar un candidat independent din cei 38 care nu au prezentat rapoarte financiare (C.I. Maxim Uvarov) a anunţat CEC despre neefectuarea cheltuielilor.

Misiunea de Observare Promo-LEX a estimat cheltuieli totale neraportate de cel puţin 828 423 lei. Astfel, pe primul loc se află PSRM, urmat de PN, PDM, PRM, PL, PPDA, PCRM etc.

Raportul integral poate fi accesat aici.

Similare
RECOMANDĂRI