Observatori EFOR: Prevederile privind agitaţia electorală ar trebui reformulate, iar membrii birourilor electorale, instruiţi cu privire la camerele video
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Observatori EFOR: Prevederile privind agitaţia electorală ar trebui reformulate, iar membrii birourilor electorale, instruiţi cu privire la camerele video

Campania electorală şi alegerile au avut loc pe un fond agitat, cu acuzaţii publice din partea competitorilor electorali de exercitare a presiunii asupra liderilor şi membrilor din campanie, încălcarea legislaţiei electorale privind finanţarea partidelor politice, acces inegal la resurse pentru promovare şi la mass media, un spaţiu mediatic polarizat şi abuz de resurse publice. Aceasta este una dintre concluziile misiunii de observare a Expert Forum.

Observatorii EFOR nu au identificat abateri sau fapte grave pe parcursul misiunii de observare, însă au luat la cunoştinţă informaţii despre presiuni şi acte de violenţă împotriva unor reprezentanţi ai partidelor politice competitoare, abuz de resurse publice, acces dezechilibrat la mass media. În ziua alegerilor, am remarcat potenţiale neregularităţi legate de utilizarea camerelor de filmat, modul de reglementare şi aplicare a prevederilor privind continuarea agitaţiei electorale, precum şi modul de organizare, respectiv aglomeraţia din secţiile destinate alegătorilor din Transnistria.

„În secţiile observate în ziua votării nu au fost identificate fapte grave care contravin flagrant legislaţiei în vigoare, de natură să perturbeze semnificativ procesul de desfăşurare a alegerilor. Reprezentanţii administraţiei electorale de la nivel local şi-au desfăşurat atribuţiile conform legii şi profesionist. Aceştia au comunicat toate informaţiile solicitate de observatorii internaţionali. Cu toate acestea, au existat aspecte sesizate de reprezentanţii EFOR care pot crea vulnerabilităţi privind desfăşurarea alegerilor, legate de continuarea agitaţiei electorale, utilizarea camerelor video, transportul alegătorilor în mod organizat la secţiile de votare sau cunoaşterea regulilor de către participanţii la procesul electoral.

„Considerăm că în majoritatea secţiilor vizitate, procesul s-a desfăşurat în condiţii normale. În 3 secţii vizitate procesul de votare a fost îngreunat de numărul mare de votanţi raportat la spaţiul disponibil. Un caz aparte a fost secţia deschisă la Rezina, unde şi-au exercitat dreptul de vot alegătorii din circumscripţia 47 (Transnistria). La momentul vizite echipei de observatori, mai mult de 1500 de alegători îşi exprimaseră dreptul la vot, iar rândul de aşteptare număra aproximativ 100 de persoane, atmosfera fiind tensionată. În urma discuţiilor purtate cu personalul secţiilor de votare şi în urma observaţiei directe, am constatat că secţia deschisă la Rezina fusese aglomerată pe tot parcursul zilei, iar o parte dintre alegători fuseseră transportaţi în mod organizat începând cu primele ore ale zilei de votare. Un flux similar s-a constatat la secţia de votare deschisă la Orhei pentru votanţii din Transnistria. Ni s-au transmis acuzaţii privind mituirea unora dintre alegători, dar aceste informaţii nu au putut fi verificate sau confirmate.

La nivel naţional au mai fost identificate şi alte probleme, care ţin atât de modificări legislative recente, cât şi de modul practic de organizare a alegerilor, se spune într-un comunicat al misiunii”.

De asemenea, observatorii spun că în unele secţii de votare, unghiul camerelor video permitea filmarea feţelor votanţilor.

O bservatorii mai spun că la secţia de votare deschisă la Ambasada României din Bucureşti, numărul alegătorilor care au venit să voteze cu paşapoarte expirate s-a apropiat de 1/3 din numărul total al celor care s-au prezentat la vot. Situaţii similare au fost raportate şi la alte secţii de votare din România, monitorizare de observatori EFOR. În acest context, „considerăm că sunt necesare campanii de informare mai intense cu privire la documentele care pot fi folosite, în special având în vedere faptul că decizia respectivă s-a luat cu puţin timp înaintea datei alegerilor”.

În concluzie, experţii recomandă reformularea prevederilor ce ţin de agitaţia electorală, pregătirea mai eficientă a membrilor birourilor electorale cu privire la utilizarea camerelor video, modificarea legislaţiei electorale cu suficient timp înaintea perioadei electorale şi evitarea modificărilor realizate într-o perioadă scurtă înaintea alegerilor.

Expert Forum a acreditat în vederea observării alegerilor parlamentare şi referendumului un număr de 12 observatori internaţionali pentru secţii din Republica Moldova şi din România. Trei observatori au fost prezenţi la Chişinău şi în săptămâna 18-25 februarie, pentru a observa procesul electoral, respectarea procedurilor pentru organizarea alegerilor şi centralizare rezultatelor. În ziua şi preziua alegerilor, aceştia au observat procesul electoral în 17 secţii de votare din raioanele Călăraşi, Orhei, Rezina, Nisporeni şi Străşeni. În România, au fost acoperite cinci secţii de votare din Bucureşti (2), Iaşi, Cluj Napoca şi Constanţa.

RECOMANDĂRI