LIVE/TEXT. UPDATE. Stop vot. Până la ora 21:00 la urne s-au prezentat puţin peste 49% dintre alegători
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

LIVE/TEXT. UPDATE. Stop vot. Până la ora 21:00 la urne s-au prezentat puţin peste 49% dintre alegători

Secţiile de votare din ţară au fost închise. La ora 21.00, prezenţa la vot a constituit peste 49% sau peste 1,4 milioane de cetăţeni. În secţiile deschise în străinătate au votat, până la această oră peste 72 de mii de cetăţeni cu drept de vot.

UPDATE Până la ora 18.30, dreptul la vot l-au exercitat peste 1 mln 350 mii de alegători sau circa 46 la sută din numărul celor aşteptaţi astăzi la urne.

În secţiile deschise în străinătate au votat, pînă la această oră peste 60 de mii de cetăţeni cu drept de vot. Din informaţiile deţinute de către CEC, cel mai activ s-a votat în secţii de votare din: Londra Est, Marea Britanie -  2 300 alegători;  Dublin, Irlanda – 2 000 alegători; Parma, Republica Italiană – 1 850 alegători; Mestre, Republica Italiană – 1 620 alegători.

În cele 2 circumscripţii constituite pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stînga Nistrului (Transnistria) se atestă o participare activă. Până la această oră s-au prezentat la urne circa 35 de mii de alegători.

UPDATE La ora 17.30, prezenţa la vot a constituit peste 43% sau peste 1,2 milioane de cetăţeni. Femeile sunt mai active decât bărbaţii, prezentându-se la vot aproximativ 53 de procente, în timp ce prezenţa bărbaţilor constituie 47 de procente. Tinerii de la 18 la 25 de ani sunt cei mai pasivi, şi la acelaşi nivel ca şi cetăţenii de peste 71 de ani, votând aproximativ 8% din ambele categorii. Bătrânii continuă să fie cei mai activi. Prezenţa acestora la alegeri este de aproximativ 34%.

UPDATE. 15:30. Până la această oră au votat peste 1 milion de cetăţeni cu drept de vot. Prezenţa la vot constituie 37%.

UPDATE 14:30 : Până la ora 14:30, aproape 34% din alegători s-au prezentat la urnele de vot.

UPDATE 13:00. Până la ora 13:00 au votat peste 25% dintre alegătorii înscrişi în cursa electorală. Spre comparaţie cu alegerile parlamentare din 2014, prezenţa la vot este mai mare: în 2014, la ora 13:00 a fost înrgeistrată o prezenţă de vot de 21%.

UPDATE 12:30 // Până la această oră, peste 23% din alegători au votat, adică peste 652 de mii de cetăţeni.

Un caz de dispariţie a ştampilei de vot, înregistrat la o secţie de votare din Ialoveni. În total, Poliţia a intervenit până la ora 14:00 în 52 de sesizări privind pretinsele încălcări electorale.

CEC a fost sesizată cu privire la urnele de votare de la Comrat, pe care este imprimată emblema de stat a Rusiei. PD solicită Comisiei Electorale Centrale examinarea cazului sesizat şi înlăturarea încălcărilor admise de către Biroului electoral al secţiei de votare nr. 45/7.


Mobilizare la vot în toată lumea unde există reprezentanţe diplomatice ale Republicii Moldova. Unii basarabeni s-au trezit cu noaptea în cap doar pentru a ajunge la secţiile de votare. Primii care au putut să-şi exercite dreptul la vot sunt cei stabiliţi în Japonia.

Partidul Democrat din Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală despre faptul că Maia Sandu, copreşedinte al Blocului electoral „ACUM Platforma DA şi PAS”, ar face agitaţie electorală anti referendum, deşi nu s-a înregistrat în calitate de concurent electoral pentru referendum.

La Ungheni reprezentanţii Partidului Şor şi-au amplasat o tarabă cu materiale promoţionale în apropierea unei secţii de votare.Fără "Ziua tăcerii" la aceste alegeri. Promovarea mesajelor electorale este interzisă la intrarea şi în incinta secţiilor, însă o persoană îmbrăcată într-o vestă cu simbolul Partidului Socialiştilor a intrat direct într-o secţie de votare. Potrivit legii cei care nu vor respecta restricţia riscă sancţiuni mai mari decât la precedentele scrutine.

 Partidul Democrat din Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală despre faptul că, în mai multe secţii de votare, reprezentanţii unui ONG, a cărui nume nu l-au făcut public, ar face presiuni asupra membrilor Birourilor Electorale Centrale ca să nu dea şi buletinele vot pentru referendum, împreună cu cele privind votul pentru alegerile parlamentare.

Cetăţenii din stânga Nistrului, aduşi organizat la secţiile de votare. Angajaţii Sheriff ar fi fost obligaţi să meargă la vot.

Către ora 09:30 peste 166 de mii de alegători s-au prezentat la urne, aceasta reprezintă aproape 6% din numărul total al persoanelor înscrise în listele electorale.

Peste 110 mii de cetăţeni s-au prezentat la urnele de vot către ora 09:00, ceea ce reprezintă 3,91% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip s-a prezentat la urna de vot. „ Am votat pentru echipa noastră care a demonstrat prin fapte că poate guverna o ţară”, a spus Pavel Filip.La ora 08:30, rata de participare la vot a depăşit 2,6%.La ora 08:30, rata de participare la vot a depăşit 2,6%.

Până la ora 08:00 la urne s-au prezentat circa 45 de mii de cetăţeni ceea ce reprezintă 1,6% din numărul celor înscrişi în listele electorale.

Liderul PL, Dorin Chirtoacă s-a prezentat la secţia de vot. „Am votat pentru a pune temelia unirii şi pentru a construi România Mare în următorii 10 ani. Îndemn populaţia să iasă la vot, atât cei din ţară cât şi cei din afară.”

CEC: Toate secţiile de vot din ţară s-au deschis la ora 07:00 şi funcţionează în regim normal. Anunţă Comisia Electorală Centrală. prima secţie de vot s-a deschis la Tokyo când la Chişinău era miezul nopţii.


Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale susţin primul briefing de presă după deschiderea secţiilor de vot. La această oră procesul electoral este în toi şi secţiile de vot deschise în Asia şi Europa de est.

În România vor fi deschise 12 secţii de votare: două în Bucureşti şi câte una la Iaşi, Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara.

Toate secţiile de votare din ţară au fost deschise. Sunt aşteptaţi la urne peste 3 milioane de alegători. În total au fost deschise 2143 de secţii de votare, dintre care 125 peste hotare.
Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot pot merge la secţiile de votare pentru a-şi alege reprezentanţii în organul Legislativ suprem.

Alegerile parlamentar din 24 februarie sunt primele care se desfăşoară după sistemul electoral mixt. 51 de aleşi ai popozului vor fi aleşi pe circumscripţii uninominale şi 50 pe liste de partid. Alegătorii vor primi în secţii patru buletine de vot. Pe două îşi vor alege deputaţii, iar pe celelalte două vor trebui să răspundă la întrebări din cadrul unui referendum consultativ. Ei vor trebui să spună dacă sunt de acord să fie redus numărul de deputaţi de la 101 la 61, dar şi dacă îşi doresc să fie instituite anumite competenţe pentru a fi retras mandatul deputaţilor în cazul în care nu respectă anumite obligaţii.

Scrutinul fi monitorizat de aproape 4200 de observatori naţionali şi internaţionali.
RECOMANDĂRI