Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte solicită CEC-ului să permită votarea inclusiv în baza actelor expirate

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a lansat un apel public. Ei solicită Comisiei Electorale Centrale să permită cetăţenilor din străinătate să voteze, inclusiv în baza actelor de identitate expirate. ONG-urile au amintit că la scrutinele anterioare a fost posibil acest lucru. Mai mult, au menţionat şi decizia Curţii Supreme de Justiţie din 2014 care confirmă legalitatea acestei practici de vot.

Iniţiatorii apelului sunt dezamăgiţi că nu se continuă practica de vot din anii precedenţi. În opinia lor, oamenii nu au fost informaţi din timp pentru a-şi reînnoi actele.

Aceştia se mai întreabă de ce Curtea Constituţională nu a luat în calcul decizia Curţii Supreme de Justiţii din 2014, care a menţinut hotărârea CEC de a permite cetăţenilor să voteze în baza actelor expirate.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte mai spun că nu este clar în baza căror fapte Curtea Constituţională a decis că astfel se poate preveni fraudarea votului, dacă nimeni nu a semnalat până acum cazuri de vot multiplu.

Apelul Coaliţiei vine după ce, acum o săptămână, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă o sesizare a Avocatului Poporului privind votarea peste hotare, inclusiv în baza actelor de identitate expirate.
Similare
RECOMANDĂRI