Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetăţenii din diaspora s-au grăbit să ajungă, de dimineaţă, la secţiile de votare

Mobilizare la vot în toată lumea unde există reprezentanţe diplomatice ale Republicii Moldova. Unii basarabeni s-au trezit cu noaptea în cap doar pentru a ajunge la secţiile de votare. Primii care au putut să-şi exercite dreptul la vot sunt cei stabiliţi în Japonia.

Cristian Cartofeanu, aflat in Japonia, este primul cetăţean al Republicii Moldova care a votat. Potrivit paginii de Facebook a Ambasadei Republicii Moldova la Tokio, tânărul este stagiar al programului “Vulcanus”. Si cetăţenii care locuiesc în statele memebre ale Uniunii Europene s-au trezit cu noaptea în cap doar pentru a ajunge la cea mai apropiată secţie de votare.

„Suntem la gară... este 24 ziua alegerilor. Este ora 5:50, la ora 06:04 am trenul care merge spre gara centrală Zurich, de acolo vom merge spre Geneva. În Geneva este unica secţie de votare din Elveţia şi vom vota acolo”, spune Radu Budan, din Elveţia. 
 
Radu Budan a spus că va petrece pe drum 7 ore doar pentru a-şi exercita dreptul la vot. În mesajul său postat pe youtube, acesta îşi exprima speranţa că va reuşi să ajungă şi la urna de vot.
 
„Sper să nu fie rândul mare acolo, fiindcă, dacă va fi rând rândul mare nu o să reuşesc să vin înapoi sau o să trebuiască să nu merg la serviciu, deoarece sunt seara la serviciu, sau să nu votez”, mai spune cetăţeanul.
 
Şi cetăţenii stabiliţi în Portugalia s-au mobilizat şi au mers la votare. În Portimao, de exemplu, oamenii spun ca îşi doresc o viaţă mai bună pentru Republica Moldova. Ana Pînzaru este stabilită de 3 ani acolo.
 
Pentru scrutinul parlamentar, peste hotarele ţării au fost deschise  125 de secţii de votare, mai mult decat la precedentele alegeri.
RECOMANDĂRI