Candidatul Blocului „ACUM”, Gheorghe Petic, rămâne în arest până la 19 februarie
Sursa foto:ZDG Vizualizari:

Candidatul Blocului „ACUM”, Gheorghe Petic, rămâne în arest până la 19 februarie

Curtea de Apel a respins, ieri, 7 februarie, recursul avocaţilor lui Gheorghe Petic prin care a fost cerută eliberarea din arest a acestuia, pentru a putea participa în campania electorală. Candidatul blocului electoral „ACUM” cu numărul 33 în lista naţională, va rămâne în arest până la 19 februarie.

Avocata Angela Istrate susţine că „modul în care este examinată cauza penală denotă cu certitudine că este vorba de o comandă politică”, scrie ZDG.

Angela Istrate, a mai menţionat într-un mesaj pe Facebook că justiţia se aplică diferit în Republica Moldova.

La 25 ianuarie, curent, cererea avocaţilor lui Petic de schimbare a măsurii preventive din arest în garanţie personală a fost respinsă în prima instanţă. La şedinţă, însă, nu a fost prezentat faptul că Gheorghe Petic a fost inclus în lista candidaţilor Blocului Electoral ACUM pe circumscripţia naţională,  deoarece la momentul când s-a preconizat şedinţa, avocaţii nu deţineau  informaţii despre lista respectivă. Încheierea primei instanţe urma să fie contestată de avocaţi la Curtea de Apel.

Ieri, Curtea de Apel a respins recursul avocaţilor lui Gheorghe Petic, prin care aceştia au contestat decizia primei instanţe. Deşi apărătorii au prezentat în şedinţă hotărârea Comisie Electorale Centrale (CEC) prin care Gheorghe Petic este inclus în lista candidaţilor Blocului ACUM pe circumscripţia naţională cu numărul 33 şi au invocat art. 51, alin. (4) din Codul electoral, care prevede că persoana care candidează nu poate fi reţinută, arestată, urmărită penal, atât timp cât are statutul de candidat, instanţa a considerat argumentele avocaţilor ca fiind nefondate.

„Procurorul şi reprezentantul CEC-ului au susţinut că norma respectivă se referă doar la persoanele care au obţinut statutul de candidat şi doar după obţinerea acelui statut ar fi comis careva infracţiuni în flagrant. (…) Instanţa a chemat din oficiu reprezentantul CEC-ului, nu a fost cererea nici a procurorului, nici a apărării, ca să-i audieze opinia. Reprezentantul CEC-ului a spus iniţial că nu se poate expune, iar după ce şi-a expus opinia procurorul, reprezentantul a susţinut că într-adevăr este vorba despre persoanele care comit infracţiuni după obţinerea calităţii de candidat”, a declarat pentru Ziarul de Gardă avocata Angela Istrate.

„Azi, m-am convins definitiv, că legea în Republica Moldova se aplică diferit, că apartenenţa politică e decisivă la stabilirea şi prelungirea arestului, că justiţia şi noţiunea de stat de drept au doar aparenţe şi în realitate nu există!”, a mai scris avocata lui Gheorghe Petic pe Facebook.

Gheorghe Petic a fost reţinut pe 12 octombrie 2018. Pe numele lui a fost pornită o cauză penală pentru viol,  după ce la Centrul Unic 112 a telefonat o locuitoare a oraşului Ungheni, care a cerut ajutor şi intervenţia poliţiei. Liderul partidului Platforma DA de la Ungheni a respins acuzaţiile. Bărbatul a fost angajat al Poliţiei de Frontieră. A ajuns în atenţia opiniei publice după ce a făcut dezvăluiri despre scheme de contrabandă cu ţigări care ar fi fost protejate de persoane cu funcţii înalte din Republica Moldova.

Similare
RECOMANDĂRI