Blocul ACUM cere observatorilor nerecunoaşterea alegerilor din regiunea transnistreană
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Blocul ACUM cere observatorilor nerecunoaşterea alegerilor din regiunea transnistreană

Blocul electoral ACUM cere observatorilor nerecunoaşterea alegerilor din regiunea transnistreană, din motiv că principiul votului liber de exprimare a fost încălcat în două circumscripţii uninominale organizate pentru Transnistria. 

Zeci de mii de oameni au fost transportaţi organizat în schimbul unei retribuţii de 20 de dolari SUA din regiunea transnistreană pentru a vota la alegerile parlamentare. Totodată, în Transnistria opoziţia nu a avut posibilitate de a desfăşura campanie electorală, iar accesul liderilor opoziţiei în acestă regiune a fost interzis, se anunţă într-un comunicat de presă al formaţiunii politice.
 
De asemenea, ACUM a anunţat că va depunde plângere penală împotriva şefului Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari, pentru neglijenţă crasă în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Blocul electoral mai menţionează faptul că în raport cu cetăţenii din diasporă au fost comise două abuzuri mari:
- Comisia Electorală Centrală a interzis, contrar legii şi practicii constante de la ultimele şapte scrutine, votarea în diasporă cu paşapoarte cu termen de valabilitate expirat, precum şi cu buletinul de identitate valabil.

- Comisia Electorală Centrală a obligat, absolut ilegal, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să refuze primirea contestaţiilor pe obstrucţionarea dreptului de vot.

Urmare acestor ilegalităţi, blocul ACUM va solicita tragerea la răspundere penală a Alinei Russu, Preşedinta Comisiei Electorale Centrale, pentru obstrucţionarea dreptului de vot în diasporă şi abuz de putere.
 
Blocul ACUM mai declară că în circumscripţia nr. 33 din Chişinău, unde candidează co-preşedintele blocului ACUM DA PAS, Andrei Năstase, „regimul a recurs la o fraudă masivă manifestată, în special, prin falsificarea listelor electorale şi aducerea organizată a oamenilor din alte circumscripţii pentru a vota pentru candidatul regimului Constantin Ţuţu. Vorbim de mii de oameni cărora fictiv şi ilegal li s-au făcut înregistrări de domiciliu în localităţile din această circumscripţie”, se mai precizează în comunicat.
 
De asemenea, blocul politic a mai anunţat în cadrul unei conferinţe de presă despre faptul că au fost înregistrate zeci de cazuri de intimidare şi hărţuire a observatorilor din partea candidatului opoziţiei de către exponenţii regimului de guvernare.
RECOMANDĂRI