Alina Russu: Organizarea transportului către secţiile de votare nu constituie o încălcare a legislaţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alina Russu: Organizarea transportului către secţiile de votare nu constituie o încălcare a legislaţiei

Organizarea transportului către secţiile de votare nu constituie o încălcare în sine a legislaţiei electorale. Constituie o încălcare şi este, mai ales, o abatere cu caracter penal corupere a alegătorilor. Declaraţia aparţine preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu.

„Dacă cetăţeanul a fost adus organizat către secţia de votare pentru a vota şi este impus sau voinţa lui liberă nu este manifestată, atunci asta este o abatere cu caracter penal şi noi am avut sesizări în ziua votării pe această dimensiune, care au fost transmise conform competenţei ca să fie investigate”, a declarat Alina Russu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit ei, există circa 50 de sesizări depuse la Inspectoratul General al Poliţiei pentru a fi examinată situaţia dacă a existat sau nu corupere a alegătorilor.

Pavel Postică, directorul de programe al Promo-LEX, consideră că transportarea organizată a alegătorilor la secţiile de votare trebuie privită mai complex. „Nu aş risca să spun că acesta este un lucru permis de lege, or transportul de pasageri este un serviciu şi, conform legislaţiei în vigoare, acordarea oricărui serviciu alegătorilor pentru a-i determina să voteze într-un fel sau altul este interzis”, spune Pavel Postică.

Pavel Postică a făcut trimitere la o adresă a Curţii Constituţionale din anul 2016 prin care a menţionat foarte clar în hotărârea sa că organizarea transportului trebuie să fie clarificată de către Parlament. „Cu regret, Parlamentul a eşuat în a răspunde foarte clar – este asta o încălcare certă sau asta este permis. Şi dacă este permis, noi în rapoartele concurenţilor electorali trebuia să vedem aceste cheltuieli”, afirmă directorul de programe Promo-LEX.

Editorialistul Nicolae Negru a menţionat că, într-adevăr, nu este clară situaţia legată de transportarea organizată a alegătorilor către secţiile de votare. „Faptul că au fost aduşi, într-adevăr, cine a plătit această aducere? Dar dacă a plătit un stat străin, doar se interzice finanţarea din surse externe? Şi s-ar putea să existe o uşiţă prin care finanţarea externă ajunge în Republica Moldova”, spune Nicolae Negru.

Potrivit lui, este important că vin mai mulţi cetăţeni transnistreni să voteze, dar este important ca să se respecte şi legislaţia Republicii Moldova, este important ca această participare organizată să nu fie o diversiune. „Comisia Electorală Centrală este obligată să analizeze încălcările din alegerile precedente şi să vină cu propuneri concrete pentru înlăturarea lor. Iată că CEC nu a făcut acest lucru, nu am văzut să vină cu propuneri în ajunul alegerilor parlamentare”, a notat editorialistul.

Pe parcursul zilei de 24 februarie, când au avut loc alegerile parlamentare pentru noul legislativ, în spaţiul public au apărut mai multe imagini foto şi video de la secţiile de votare destinate cetăţenilor din regiunea transnistreană prin care se vedea că zeci de cetăţeni au fost aduşi organizat, cu microbuze şi autocare, la urnele de vot. În legătură cu acest fapt, blocul electoral ACUM a solicitat Curţii Constituţionale să nu recunoască alegerile în cele două circumscripţii formate în regiunea transnistreană, însă solicitarea a fost respinsă.
RECOMANDĂRI