Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

40% dintre participantele la alegeri acuză că au fost victime ale violenţei

Violenţa asupra femeilor îşi face loc şi în alegeri, acuză 40% dintre cele care au candidat pentru diverse funcţii politice. Întâlnit sub diferite forme şi intensităţi, fenomenul este, totuşi, slab conştientizat în Republica Moldova.

Sunt concluziile unui studiu realizat de Asociaţia Femeia pentru Societatea Contemporană, în parteneriat cu Platforma Egalitate de Gen. Potrivit datelor preliminare ale studiului, 40% dintre candidatele din campanii electorale s-au confruntat cu violenţă, coparativ cu 49% în cazul activistelor electorale. Cu cât poziţia la care aspiră o femeie este mai înaltă, cu atât formele de violenţă se agravează.

În cazul femeilor activiste nu se regăseşte forma de violenţă fizică, însă cea verbală este întâlnită în 64% din cazuri. Fiind adesea camuflate în glume sau alte forme de interpetare, femeile nici nu conştientizează, uneori, că sunt victime ale violenţei.

Autoarele au adus mai multe exemple în care candidatele sau activistele electorale au fost supuse diferitelor forme de violenţă. Grav este faptul că aceste cazuri sunt raportate doar în proporţie de 16%. Platforma pentru Egalitate de Gen concluzionează că întreaga societate descurajează femeile să se implice în procesul electoral. Studiul va fi realizat în perioada ianuarie-iunie 2019 şi este parte a proiectului "Şanse egale pentru femei în alegeri", susţinut de Fundaţia Est-Europeană.
RECOMANDĂRI