Victor Chironda propune iniţierea unei petiţii pentru a reduce numărul de semnături necesare candidaţilor independenţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Victor Chironda propune iniţierea unei petiţii pentru a reduce numărul de semnături necesare candidaţilor independenţi

Candidatul la Primăria Chişinău Victor Chironda consideră că neadmiterea lui Ruslan Codreanu în cursa electorală este regretabilă.

Potrivit lui, condiţia de a colecta 10 mii de semnături este un împediment artificial, creat intenţionat pentru a oferi doar politicienilor care au un partid în spate posibilitatea de a candida la funcţia de primar.

„Pentru un activist civic, lider de comunitate sau un simplu om care ar vrea să candideze este aproape imposibil că colecteze atîtea semnături în aşa timp redus. Şi iată că practica arată că este nu doar imposibil ci şi inutil”, spune candidatul platformei Mişcării „Forţa Nouă”.

Chironda propune iniţierea unei petiţii comune a societăţii civile către Guvern şi Parlament în care să se ceară modificarea Codului Electoral şi anume reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în calitate de candidat pentru Primăria Chişinău de la 5% până la 2% din numărul alegătorilor din circumscripţia respectivă.

„Asta ar democratiza alegerile în Chişinău şi ar contribui la depolitizarea Primăriei Chişinău şi CMC”, declară Victor Chironda.Pe de altă parte, şi deputatul ACUM Dumitru Alaiba spune că Ruslan Codreanu trebuia înregistrat chiar dacă nu avea fix 10.000 de semnături.

„CEC face alegeri, nu contabilitate”, explică acesta pe o reţea de socializare.

Similare
RECOMANDĂRI