Promo-LEX a recepţionat peste 145 de rapoarte privind încălcările admise în ziua votului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Promo-LEX a recepţionat peste 145 de rapoarte privind încălcările admise în ziua votului

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale şi parlamentare noi din 20 octombrie (3 noiembrie) 2019 constată că până la ora 21.00 Misiunea a recepţionat 145 de rapoarte de incidente de la observatori, prezentul comunicat incluzând 9 de incidente prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX în intervalul 18.30 – 21.00:

Misiunea de Observare Promo-LEX, în contextul închiderii secţiilor de votare din turul doi de scrutin al alegerilor locale generale constată,

Prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secţiei de votare sau în raza de 100 m – 1 caz.

  • SV 1/299, Chişinău, Stăuceni. Un grup de 4 persoane s-au aflat în raza de 100 m de la SV pe o perioadă de 2-3 ore, îndemnând cetăţenii să voteze. L-a apropierea observatorului, ei au plecat.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unităţi de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) -1 caz.

  • SV 25/55, Peresecina, Orhei. Reprezentanţii unui concurent, observând o maşină care transporta repetat alegătorii către SV, au hotărât să blocheze autovehiculul într-o intersecţie şi au chemat poliţia pentru a denunţa transportarea alegătorilor. La faţa locului s-au prezentat organele de ordine care au înregistrat o plângere din partea altui concurent pe marginea blocării maşinii, iar pe marginea transportării alegătorilor poliţia a declarat că nu există un temei legal de sancţionare.

Zvonuri, tentative sau chiar situaţii de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secţiei de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.

  • SV 23/27, Nisporeni, Mărinici. Din discuţia cu mai mulţi localnici, s-a constatat că pe parcursul zilei alegerilor, alegătorii au fost transportaţi organizat şi totodată li s-au oferit câte 250 lei. Se presupune că ambii candidaţi au oferit anumite recompense materiale pe parcursul zilei.
  • SV 1/282 Chişinău, Băcioi. Dintr-o maşină de tip Audi de culoare gri a ieşit o persoană şi s-a apropiat de un grup de alegători şi a propus bani după care, una din persoanele date a întrat în SV şi a votat.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opţiunii alegătorului etc.) – 2 cazuri.

  • SV 1/296 Chişinău, Grătieşti. Aproximativ la ora 16.15 un alegător a fotografiat buletinul de vot, apoi i-a fost anulat buletinul de vot. Alt alegător a încercat să fotografieze buletinul de vot, dar a fost oprit la timp de către membrii BESV.
  • SV 1/ 312 Chişinău, Ghidighici. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, i s-a făcut observaţie, însă el a pus în urna de vot buletinul de vot şi a plecat grăbit. Preşedintele BESV a chemat poliţia şi întocmeşte actul de încălcare.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absenţa sigiliilor pe urnele de vot – 1 cazuri.

  • SV 23/3, Nisporeni. Urna staţionară a fost sigilată doar cu 2 sigilii.

Anularea buletinelor de vot înainte de închiderea secţiei de votare – 1 caz.

  • SV 1/239, Chişinău, Rîşcani. La ora 20:34, membrii BESV au început a pune ştampila anulat pe buletine de vot rămase înainte de a se închide secţia. L-a observaţia Preşedintelui ei s-au oprit.

Altele – 1 caz.

  • SV 5/11, Basarabeasca, Başcalia. Camera video nu a fost deconectată, aceasta fiind funcţională pe parcursul votării.

Comunicatul este elaborat în cadrul Misiunii de Observare a alegerilor locale generale şi parlamentare noi din 20 octombrie (3 noiembrie) 2019 desfăşurată de Asociaţia Promo-LEX cu suportul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin Programul “Democraţie, Transparenţă şi Responsabilitate”.

Opiniile exprimate în rapoartele şi comunicatele publice ale MO Promo-LEX aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor sau partenerilor. Conţinutul acestui document poate fi supus revizuirilor redacţionale.

Similare
RECOMANDĂRI