Miza lui Năstase este să politizeze votul. Blocul ACUM are nevoie să mobilizeze cele 17% de unionişti, opinii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Miza lui Năstase este să politizeze votul. Blocul ACUM are nevoie să mobilizeze cele 17% de unionişti, opinii

Miza candidatului blocului ACUM, Andrei Năstase, în turul doi de scrutin este politizeze votul. Pentru că dacă el şi candidatul socialist Ion Ceban se apucă să discute despre kW, cabluri şi grosimea ţevilor, Andrei Năstase nu are şanse. De această părere este preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice, Andrei Popov. Potrivit lui, Ion Ceban trebuie să-şi mobilizeze electoratul socialist, dar şi să atragă alegători de pe centru, transmite IPN cu referire la o emisiune de la Jurnal TV.

În opinia lui Andrei Popov, candidatul blocului ACUM are nevoie să mobilizeze cele 17% de unionişti. „El are de recuperat, totuşi, de la 31%, câte a acumulat în primul tur, la 51%, cât îi trebuie pentru victorie, iar aceasta înseamnă 20%. Ceban are de recuperat doar 10%. Numai că, spre deosebire de Năstase, care are rezerve bunişoare, Ceban nu prea are de unde să le scoată în mod natural”, a explicat Andrei Popov. În opinia lui, singura rezervă a lui Ion Ceban este ca, păstrând nucleul disciplinat socialist, de stânga, să mai atragă alegători de pe centrul politic.
 
Andrei Popov consideră că actualmente candidatul blocului ACUM este într-o situaţie dificilă pentru că, dacă anunţă că va face majoriate în CMC cu socialiştii, nu va avea susţinerea electoratului unionist, iar dacă anunţă că face alianţă cu reprezentanţii PDM, Partidul Şor şi alţii, ar putea să-şi piardă din electoratul propriu.

Analistul politic român Armand Goşu susţine că, din câte a înţeles din discuţiile cu locuitorii Chişinăului, aceştia îşi doresc în fruntea Primăriei o persoană ca să ştie să atragă fonduri pentru dezvoltarea oraşului. El consideră că oraşul a ajuns într-o stare foarte proastă şi oamenii nu mai ţin cont de culoarea politică, ci de capacităţile candidaţilor.

În opinia lui Armand Goşu, preşedintele Igor Dodon îşi doreşte ca Ion Ceba să obţină victoria la Primăria capitalei inclusiv pentru următoarele alegeri prezidenţiale care vor avea loc anul viitor. „Care este obiectivul lui Dodon? El are alegeri prezidenţiale. Chişinăul înseamnă mai mult de o treime din electoratul Republicii Moldova. Cine controlează Chişinăul, poate să seteze mult mai puternic trenduri politice”, a afirmat Armand Goşu.

Andrei Năstase a acumulat la scrutinul de duminică 31,08% din sufragii, iar Ion Ceban – 40,19% din voturi. Turul doi pentru alegerea primarului capitalei va avea loc pe data de 3 noiembrie 2019.


 
Similare
RECOMANDĂRI