Dionis Cenuşă: La alegerile locale, geopolitica va fi pulverizată în tot felul de proiecte
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dionis Cenuşă: La alegerile locale, geopolitica va fi pulverizată în tot felul de proiecte

Geopolitica va fi prezentă şi la alegerile locale sub o formă de pulverizare în tot felul de proiecte cu tentă economică şi socială. Opinia aparţine politologului Dionis Cenuşă şi a fost exprimată la dezbaterile publice cu tema „Trăsăturile caracteristice ale alegerilor din 20 octombrie 2019”, organizate de IPN şi Radio Moldova.

„Geopolitica va fi prezentă în alegerile locale, dar nu prin natura care o vedem în alegerile parlamentare sau prezidenţiale, pentru că populaţia nu este interesată a asculta demersuri geopolitice, când are probleme cotidiene care trebuie soluţionate urgent”, a spus Dionis Cenuşă.

Politologul a menţionat că pulverizarea geopoliticii în proiecte social-economice se vede cel mai bine la PSRM şi în oportunităţile pe care socialiştii le creează în raport cu Rusia. „PSRM are aceleaşi preocupări faţă de problematica migranţilor moldoveni, relaţiile comerciale, grija faţă de agenţii economici din teritoriu, sunt subiecte care le permit să transforme un mesaj geopolitic în ceva concret”, a spus Dionis Cenuşă

În context, politologul a menţionat că, spre deosebire de colegii de coaliţie, PSRM este un partid mai dinamic, iar acest lucru consolidează relaţia lor cu votanţii. „PSRM urmează politica paşilor mici, iar extinderea numărului de votanţi a fost un obiectiv major. Blocul ACUM mai degrabă se ocupă de politica mare. Din motive care ţin de resursele umane, politica mică nu este accesibilă blocului ACUM”, a spus politologul.

Potrivit lui Dionis Cenuşă, există două tendinţe evidente în politica moldovenească. „Pe stânga vedem o consolidare a socialiştilor şi extinderea lor spre centru, iar pe dreapta vedem frământări şi fragmentări tot mai multe”, a spus Denis Cenuşă. Politologul a mai menţionat că există persoane care vor să se distanţeze de blocul ACUM şi încearcă să consolideze alte elemente de pe partea dreaptă a eşichierului politic, cum ar fi partidele unioniste. „Mă refer la cazul lui Octavian Ţîcu, care demonstrează că, atunci când blocul ACUM nu conştientizează oportunităţile apărute, sunt alţii care încearcă să valorifice potenţialul”, a spus Dionis Cenuşă.

În opinia lui Dionis Cenuşă, cu cât mai puţin există populism în discursul politicienilor, cu atât mai mult creşte interesul oamenilor pentru politică, dar şi cultura lor politică. „Trebuie să avem o critică constructivă, trebuie să aducem în discuţie zonele de risc în politicile publice, astfel ca cetăţenii să prindă gust pentru politică”. Potrivit politologului, cultura politică se reflectă în legitimitatea instituţiilor din perspectiva cetăţeanului.
Similare
RECOMANDĂRI