Cum votăm la alegerile locale din 20 octombrie dacă avem şi domiciliu şi reşedinţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum votăm la alegerile locale din 20 octombrie dacă avem şi domiciliu şi reşedinţă

Alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot la alegerile locale în localitatea în care îşi au domiciliul. În cazul în care alegătorul are şi domiciliu, şi reşedinţă, în perioada valabilităţii reşedinţei, el votează în localitatea în care îşi are reşedinţa.

La scrutinul local nu participă alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă în localitatea respectivă, dar şi militarii care îşi satisfac serviciul în termen. Procedura de depunere a declaraţiei privind locul nou de şedere nu se aplică.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la alegerile locale, studenţii şi elevii cu drept de vot votează în localitatea unde îşi au domiciliu. Dacă au şi reşedinţă, în perioada valabilităţii reşedinţei votează doar în localitatea unde îşi au reşedinţa.

Alegătorii cu drept de vot care în ziua votării se află în spitale, staţiuni balneare, case de odihnă şi persoanele deţinute pe baza unui mandat de arest până la pronunţarea sentinţei judecătoreşti, persoanele condamnate la închisoare a căror sentinţă nu este definitivă, cele care execută o sancţiune contravenţională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă, votează dacă instituţia este amplasată în raza secţiei de votare la care este arondat alegătorul conform înregistrării la domiciliu sau la reşedinţă. Sau dacă instituţia este amplasată în raza circumscripţiei electorale de nivelul al doilea unde alegătorul are înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă. În acest caz, el votează doar pentru alegerea consiliului local de nivelul al doilea şi, după caz, pentru alegerea primarului municipiului Bălţi sau pentru alegerea primarului general al municipiului Chişinău, fiind inclus în lista electorală suplimentară.

Persoanele în privinţa cărora este aplicată măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu votează conform regulilor de votare la locul aflării, prin intermediul urnei mobile, cu informarea prealabilă a biroului electoral al secţiei de votare din perimetrul respectiv şi organelor care exercită controlul respectării măsurii preventive.

Alegătorii care deţin acte de identitate fără cod numeric personal (IDNP) vor putea vota fiind incluşi în lista electorală suplimentară, dacă în actul de identitate deţinut se constată domicilierea lor în perimetrul secţiei de votare respective.

În cazul desfăşurării celui de-al doilea tur de scrutin, dreptul la vot se va exercita în condiţii similare cu cele în care a fost organizat primul tur de scrutin.
Similare
RECOMANDĂRI