Chişinău, turul II: Andrei Năstase îndeamnă oamenii să vină la vot pentru ca 3 noiembrie să nu fie un "7 noiembrie", iar pe 9 mai să nu dansăm cu "Katiuşa" şi cu hrişcă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Chişinău, turul II: Andrei Năstase îndeamnă oamenii să vină la vot pentru ca 3 noiembrie să nu fie un "7 noiembrie", iar pe 9 mai să nu dansăm cu "Katiuşa" şi cu hrişcă

Printre competenţele primarului general al Municipiului Chişinău se enumeră şi acordarea autorizaţiilor pentru desfăşurarea evenimentelor ce au loc în Chişinău. Cum va proceda Ion Ceban şi Andrei Năstase în cazul marşurilor monorităţilor sexuale, marşurilor unioniste dar şi cum ar putea fi sărbătorită ziua de 9 mai a încercat să afle jurnalistul Vasile Munteanu în cadrul Dezbaterilor Electorale de la TVR MOLDOVA.

"Drepturile şi libertăţile tuturor trebuiesc respectate, Constituţia trebuie respectată, m-am adresat în permanenţă tuturor cetăţenilor, nu am divizat oamenii între ai lor şi ai noştri, în unionişti, satatalişti sau europeni. Eu m-am adresat în permanenţă tuturor locuitorilor Chişinăului. În ce priveşte unionişti, la care ţin foarte şi foarte mult, pentru că eu sunt român, vorbesc limba română, am făcut proiecte ce unesc cele două maluri ale Prutului. M-am adresat tuturor, nu e timp de dezbinare, trebuie să strângem rândurile astfel încât 3 noiembrie să nu fie un "7 noiembrie", iar pe 9 mai să nu dansăm cu "Katiuşa" şi cu hrişcă," a declarat Andrei Năstase.

Întrebat dacă va autoriza evenimentele dedicate zilei de 9 mai, Năstase a declarat că dreptul la asociere este garantat de Constituţie, iar el va săbători Ziua Europei. 

"Bineînţeles că în limitele cadrului normativ fiecare face exact ce îşi doreşte, nu poţi să opreşti un socialist să îşi etaleze modul în care ştie să sărbătoreacă un eveniment. Eu sărbătoresc Ziua Europei şi voi fi cât se poate de incluziv cu Ziua Victorie şi ce se va întâmpla."

Candidatul Blocului ACUM pentru Chişinău susţine că s-a întâlnit cu unii candidaţi unionişti din primul tur al alegerilor pentru şefia capitalei şi urmează să se întâlnească şi cu ceilalţi pentru a obţine o eventuală susţinere publică din partea acestora.

La întrebarea dacă vor autoriza sau nu marşul LGBT în capitală. Ceban a declarat deschis că nu, Năstase a evitat să ofere un răspuns clar, dar a subliniat că va respecta normele legale şi el fiind un familist şi-a expus deja poziţia.

„Faci ce vrei atâta timp cât nu afectează alte lucruri. Acasă faceţi ce doriţi, dar nu în public, pentru a deranja cealaltă parte a societăţii. Nu voi autoriza marşurile. Trebuie să respectăm dorinţele majorităţii”, a spus Ion Ceban.

Cu privire la marşurile organizate de unionişti, socialistul a avut un răspuns mai evaziv:

„Marşurile unioniştilor, putem să discutăm mult. Există prevederi legale, voi încerca să respect aceste prevederi”.

Citeşte şi: 

Promisiuni electorale. Andrei Năstase declară că va angaja la primărie doar oameni integri, iar Ion Ceban spune că nu o va promova pe mama sa în funcţii de conducereÎn primul tur, Ion Ceban a acumulat 40,19% din voturi, iar Andrei Năstase - 31,08%, cei doi candidaţi se vor duela pe 3 noiembrie pentru şefia capitalei.
Similare
RECOMANDĂRI