Candidatul Victor Chironda propune panouri solare şi cofinanţarea lucrărilor de reparaţie a blocurilor din Chişinău
Vizualizari:

Candidatul Victor Chironda propune panouri solare şi cofinanţarea lucrărilor de reparaţie a blocurilor din Chişinău

Reparaţia şi termoizolarea blocurilor şi folosirea panourilor solare pentru reducerea facturilor pentru energie electrică şi energia termică în instituţiile publice şi în blocuri. Este una dintre priorităţile programului electoral al lui Victor Chironda, candidat la funcţia de Primar general al Chişinăului.

Echipa lui Victor Chironda propune iniţierea unui program de renovare a fondului locativ vechi. Este vorba despre cofinanţarea lucrărilor de reparaţie a blocurilor în valoare de 15%, 30% sau 50%, la care vor putea aplica asociaţiile de locatari.

„Primăria trebuie şi poate ajuta locatarii blocurilor vechi să trăiască în confort şi siguranţă. Aceste probleme puteau fi soluţionate demult, dacă primăria nu se ocupa cu politica şi geopolitica. Noi ne-am săturat să mai răbdăm haosul şi mizeria în care am ajuns să trăim” a declarat Victor Chironda.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a menţionat că în prezent locuitorii Capitalei consumă de 3 ori mai multă căldură la 1 mp în comparaţie cu cei din oraşele UE. Potrivit expertului, candidat  la funcţia de consilier în CMC, asta se întâmplă din cauza sistemului sovietic de încălzire învechit şi care nu permite reglarea temperaturii şi instalarea contoarelor individuale. O altă cauză este că blocurile nu sunt termoizolate. Pentru a moderniza sistemul de încălzire centralizată Primăria trebuie să lucreze în parteneriat cu asociaţiile de locatari şi Termoelectrica, mai spune Tofilat.
 
“Ce poate face primăria în acest sens: în primul rând să acorde suport şi finanţare asociaţiilor de locatari pentru elaborarea proiectului tehnic. Primăria trebuie să vină cu instrumente de atragere a investiţiilor ca să poată fi finanţate aceste lucrări, să ofere asistenţă asociaţiilor de locatari ca să înregistreze asociaţiile în condominimum” a declarat Sergiu Tofilat.
 
O altă măsură de eficienţă propusă de echipa lui Chironda este încurajarea instalării panourilor solare.
 
“Odată cu semnarea Convenţiei Primarilor şi aprobarea Planului de Acţiuni pentru Energie Durabilă mun. Chişinău va avea acces la fondurile europene de eficienţă energetică. Din aceşti bani pot fi instalate panouri solare, termoizolate blocuri şi întreprinse alte măsuri de eficienţă energetică.” a declarat expertul în domeniul energiei sustenabile, Eugen Camenscic.
Similare
RECOMANDĂRI